Administraţia Barack Obama autorizează modernizarea arsenalului nuclear al SUA

Administraţia Barack Obama a autorizat prelungirea unui program care prevede modernizarea focoaselor atomice, o nouă versiune a armamentului strategic neconvenţional urmând să fie fabricată după anul 2020, informează site-ul DefenseNews.com.

03 aug. 2016, 05:44
Administraţia Barack Obama autorizează modernizarea arsenalului nuclear al SUA

Administraţia naţională pentru siguranţa nucleară (NNSA) din SUA a dispus intrarea în faza de producţie a programului pentru fabricarea focosului nuclear B61-12. Prima unitate de producţie a versiunii modernizate a focosului atomic va fi operaţională în anul fiscal 2020.

„Intrarea în noua etapă a programului destinat focosului B61-12 reprezintă un progres major pentru NNSA şi pentru talentaţii oameni de ştiinţă şi ingineri implicaţi în această misiune vitală pentru siguranţa naţională a Statelor Unite”, a declarat directorul instituţiei, generalul Frank Klotz.

„În prezent, focosul B61 conţine cele mai vechi elemente ale arsenalului atomic american. Acest program va permite prelungirea cu 20 de ani a actualului sistem”, precizează directorul NNSA.

Anunţul marchează o etapă majoră în planul Administraţiei Barack Obama de a moderniza arsenalul atomic al Statelor Unite. Conform specialiştilor, planul de modernizare ar putea necesita 350-450 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

Conform datelor existente, Statele Unite au în prezent un arsenal de 4.500 de bombe nucleare.