Admitere liceu 2018: Câte locuri sunt disponibile la liceele din Constanţa

Elevii de clasa a VIII-a se pregătesc pentru următorul pas în viaţa lor - liceul. Unii s-au hotărât deja şi ştiu încotro să se ducă, ce profil vor să urmeze şi ce specializare, alţii aşteaptă să vadă cum se descurcă la evaluarea naţională şi abia apoi se decid.

12 apr. 2018, 16:46
Admitere liceu 2018: Câte locuri sunt disponibile la liceele din Constanţa

Pentru a le uşura alegerea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa organizează, săptămâna viitoare, Târgul ofertelor educaţionale. Astfel, elevii au şansa să cunoască liceele, să stea de vorbă cu viitorii lor colegi, să afle ce pot să înveţe şi ce şanse au să se specializeze în ceea ce le place să facă.

„În perioada 19 – 20 aprilie, la Pavilionul Expoziţional Constanţa, precum şi în alte locaţii din județul Constanța, se vor desfășura târguri ale ofertelor educaționale, adresate viitorilor absolvenţi ai clasei a VIII-a.

Oferta educațională a anului școlar 2018 – 2019 răspunde atât opțiunilor de pregătire teoretică sau vocațională, cât și opțiunilor de pregătire pentru o meserie solicitată de piața muncii, prin învățământul profesional, dual sau liceal tehnologic. Instituțiile de învățământ vor fi prezente la târg alături de partenerii lor educaționali și vor oferi detalii atât elevilor de gimnaziu cât și părinților acestora”, precizează reprezentanţii ISJ Constanţa.

În judeţul Constanţa, planul de şcolarizare pentru clasa a IX-a cuprinde 220 de clase la zi şi şase clase la seral. Din acestea, 128 clase sunt pentru învăţământul profesional şi tehnic, adică 84 de clase învăţământ liceal tehnologic şi 44 clase pentru învăţământ profesional, din care două sunt în învăţământul special. Alte 77 de clase sunt în licee teoretice şi 15 clase pentru învăţământ vocaţional, scrie cugetliber.ro.

Reamintim că, iniţial, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa solicitase mai multe clase a IX-a, dar Ministerul Educaţiei Naţionale nu le-a aprobat pe toate, cerând reducerea lor.

Astfel, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a pierdut o clasă la specializarea matematică – informatică, rămânând cu şapte clase a IX-a, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” a pierdut o clasă la specializarea ştiinţe sociale, rămânând cu trei clase a IX-a, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia şi Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari au pierdut câte o clasă la zi vocaţional, Colegiul Tehnic „Tomis” a pierdut o clasă a IX-a şi a rămas cu una singură, Colegiul Tehnic Energetic Constanţa a pierdut o clasă şi a rămas cu cinci clase la zi, Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” a pierdut o clasă de liceu şi a rămas cu cinci clase la zi şi o clasă de şcoală profesională, iar Liceul Tehnologic „I.N. Roman” a primit o clasă în plus la şcoala profesională – mecanic utilaje şi instalaţii în industrie şi va avea trei clase de liceu şi două de profesională.

Conform calendarului admiterii 2018, la începutul lunii mai, ISJ Constanţa va tipări ghidurile cu informaţii şi vor fi livrate în şcoli. Între 10 şi 31 mai, vor avea loc şedinţe cu părinţii şi viitorii absolvenţi pentru prezentarea planului de şcolarizare şi a procedurilor de admitere.

Pe 26 iunie, după încheierea evaluării naţionale, va fi publicată ierarhia judeţeană, iar între 29 iunie şi 3 iulie, absolvenţii de gimnaziu şi părinţii acestora vor completa opţiunile în fişele de înscriere, asistaţi de diriginţi. Repartizarea computerizată este programată pe 9 iulie.