Alegeri Franţa 2017: Presa europeană salută calificarea lui Macron în turul al doilea. Franţa scrie despre „Big bang”

Presa europeană și-a exprimat satisfacția duminică seară pentru calificarea lui Emmanuel Macron în turul al doilea al prezidențialelor din Franța, unele jurnale estimând că prezența candidatei de extrema dreaptă Marine Le Pen la 7 mai reprezintă în continuare o amenințare, transmite AFP.
Filip Stan
24 apr. 2017, 03:08
Alegeri Franţa 2017: Presa europeană salută calificarea lui Macron în turul al doilea. Franţa scrie despre

Marea Britanie

The Guardian (centru stânga) este de părere că Emmanuel Macron reprezintă „cea mai bună speranță a unei mari țări profund tulburate”, dar consideră că „amenințarea pusă de extrema dreaptă nu s-a stins”.

Financial Times vedea deja în turul al doilea de la 7 mai „încoronarea” lui Emmanuel Macron. Cotidianul mediilor de afaceri previne, totuși, că tânărul centrist (39 de ani) va fi forțat „să negocieze dur” pentru a-și pune în practică programul dacă va fi ales.

Germania

Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung se arată, într-un articol intitulat „Franța deșirată”, rezervat în legătură cu calificarea lui Emmanuel Macron: „Peste 40% dintre francezi au votat pentru candidați total la dreapta sau total la stânga. Victoria lui Macron este atât de strânsă, încât la cele două alegeri prezidențiale precedente (din 2007 și 2012) nu ar fi intrat în turul al doilea”.

Pentru revista de centru stânga Der Spiegel, succesul candidatului centrist este „o palmă usturătoare pentru ‘establishmentul’ politic. Calificarea sa în turul al doilea a măturat, cel puțin provizoriu, instituții politice de lungă durată, gaulliștii-conservatori Republicanii și socialiștii la putere ai președintelui François Hollande”.

Belgia

Într-un editorial publicat pe site-ul său, cotidianul Le Soir consideră că francezii „și-au făcut revoluția lor, măturând, ‘ŕ  la Trump’, partidele și oamenii politici tradiționali, de stânga și de dreapta, pentru a pune față în față două personalități din afara sistemului”.

Elveția

Le Temps, reluând termenul de „nouă frontieră” utilizat de fostul președinte american John Fitzgerald Kennedy, speră în victoria lui Emmanuel Macron: „Acest tânăr președinte de nici 40 de ani poate da o nouă frontieră Franței și îmbunătăți soarta francezilor”. Cotidianul atrage însă atenția că, „odată cu Frontul Național, la porțile puterii se află urmașii Franței colaboraționiste și ai Algeriei franceze”.

Polonia

Gazeta Wyborcza (centru stânga) a salutat calificarea lui Emmanuel Macron: „Uniunea Europeană trebuie să supraviețuiască divorțului recent demarat cu Marea Britanie. Dar ‘Frexit-ul’, ieșirea Franței din Uniunea Europeană ar îngropa proiectul european. Este tocmai ce a anunțat Marine Le Pen, lidera Frontului Național”.

FRANŢA

Calificarea lui Emmanuel Macron și Marine Le Pen pentru turul al doilea al prezidențialelor din Franța este comparată de presa franceză cu un „big bang” lăsând „dreapta K.O.” și stânga la pământ, comentează AFP.

„Big bang” sau „marele salt în gol”, a scris cotidianul economic Les Echos, care consideră primul tur al alegerilor expresia unei „profunde lehamite de ‘sistem’, o renunțare definitivă la trecut”.

„Alegătorii au optat duminică pentru un nou început al vieții politice franceze așa cum era ea structurată de la începutul celei de-a V-a Republici”, a continuat jurnalul.

„Acest rezultat constituie un cutremur ale cărui replici vor fi de durată”, a fost de părere cotidianul catolic La Croix.

Jurnalul liberal L’Opinion a subliniat că „alegătorii francezi au deschis, duminică, 23 aprilie, o pagină cu totul nouă din istoria celei de-a V-a Republici, eliminându-i de la prezidențiale pe toți reprezentanții partidelor politice care, sub un nume sau altul, au guvernat în deceniile trecute”.

„Dreapta K.O.” a scris cotidianul de dreapta Le Figaro care a constatat că, „prin urmare, a fost pierdut ceea ce era de nepierdut”.

„În timp ce dorința de alternanță, după un mandat de cinci ani considerat dezastruos, nu a fost niciodată atât de puternică, pentru prima dată în istoria sa (dreapta) nu va fi reprezentată în turul al doilea al prezidențialelor”, a adăugat Le Figaro.

În poziție de favorit, Emmanuel Macron este acum „la o treaptă” de putere, a titrat pe prima pagină Libération.

„Turul al doilea se vor înfrunta deci social-liberalismul și naționalismul, deschiderea și închiderea, Europa unită și Franța singură”, a explicat cotidianul de stânga care a adăugat că, „în principiu, cu ajutorul republicanilor din toate partidele, junele prim al alegerilor a câștigat în fața zgripțuroaicei”.

Dar, a nuanțat imediat, „FN a realizat cel mai important scor din istoria sa la prezidențiale. Iar dacă lupta se schimbă într-o confruntare popor-elite, cine poate prevesti rezultatul cu siguranță? Într-un decor nou, orice este posibil. Altfel spus, vigilență”.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Ce conțin roșiile vândute piețe și de ce nu mai au gustul bun de pe vremuri: “Toate se acumulează”
Capital.ro
Ungurii vor schimba REGULILE din Europa. Totul se va aplica începând cu 1 IULIE
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
Se dau 800 DE LEI pentru FAMILII. Unde se pot DEPUNE DOSARELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'