Alegeri în Republica Moldova: Împreună cu o RUSIE PUTERNICĂ. Igor Dodon promite FEDERALIZAREA ţării

Favoritul în cursa electorală pentru prezidențialele din Republica Moldova, socialistul Igor Dodon, a declarat miercuri semioficiosului rusesc Izvestia că intenționează să creeze o federație în Republica Moldova și astfel să reglementeze dosarul transnistrean, conform ediției online a publicației respective.

20 oct. 2016, 06:11

Igor Dodon a spus că intenționează să schimbe structura politică a Republicii Moldova într-una federativă și să propună Tiraspolului să se unifice cu Republica Moldova ca entitate a Federației cu puteri extinse.

În interviul acordat Izvestia, Dodon, care conduce în sondaje, a declarat că în cazul în care va câștiga alegerile, Chișinăul va renunța la Acordul de asociere cu UE și va încerca să rezolve conflictul transnistrean.

În cazul în care voi fi ales, prima mea vizită în calitate de șef de stat va fi în Rusia, întrucât consider că este necesar să relansăm relațiile de prietenie cu Rusia și cred că acest lucru este posibil. În ceea ce privește conflictul transnistrean, existent de o perioadă destul de lungă de timp, el poate fi rezolvat printr-o soluționare politică. Trebuie creată o federație și apoi să propunem Tiraspolului statutul de subiect al federației. Acesta este unul din principalele mele obiective‘, a declarat Dodon Izvestia.

Citeşte şi Alegeri Republica Modova: Maia Sandu promite că va răsturna sistemul oligarhic

‘Cred că semnarea Acordului de asociere cu UE a fost o mare greșeală, indicatorii economici arătând că Chișinăul a avut numai de pierdut în urma acestui document. De aceea este necesar să se organizeze un referendum național pentru a se afla opinia populației și, într-o primă etapă, de a rezolva măcar partea economică a acestui acord’, a afirmat președintele Partidului Socialiștilor.În general, Partidul Socialiștilor — și el, personal — încearcă să obțină anularea documentului, a subliniat Dodon, adăugând că peste 55% dintre moldoveni ar vota într-un eventual referendum — dacă s-ar organiza — pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică.

Viitorul Moldovei, împreună cu o Rusie puternică

În acest context, Izvestia amintește de unul dintre sloganurile electorale ale lui Dodon:’Viitorul Moldovei — împreună cu o Rusie puternică!’ Totodată, jurnaliștii ruși menționează că președintele Republicii Moldova are dreptul să introducă — spre dezbatere — proiecte de legi în Parlament, să emită decrete și să ceară deputaților reviziurea unor legi care nu-i convin. El are de asemenea prerogativa de a iniția acorduri cu alte state.

Astfel, menționează ziarul rusesc, apropiatele alegeri prezidențiale din Republica Moldova, preconizate pentru 30 octombrie, ar putea să schimbe în mod semnificativ echilibrul de putere în regiune.

Tiraspolul nu comentează deocamdată declarațiile pe care le fac politicienii moldoveni în campania electorală, a declarat pentru Izvestia un purtător de cuvânt al așa-zisului Minister de Externe al Transnistriei. ‘MAE transnistrean nu lasă să treacă neobservate declarațiile oficialităților, inclusiv declarațiile electorale ale numeroșilor candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, în special în cazul în care acestea vizează reglementarea conflictului moldo-transnistrean’, a declarat ziarului rus Iakov Ceaikin. Dar Transnistria, în cadrul negocierilor cu Chișinăul, pornește de la politica ‘tacticii pașilor mărunți’ și anume de la necesitatea soluționării cu prioritate a problemelor socio-economice acute existente.

Citeşte şi Republica Moldova vrea să se unească cu România

În stadiul actual, a trece la discutarea modelului de rezolvare politică a conflictului este prematur, ținând cont de contradicțiile existente și punctele de vedere diametral opuse cu Chișinăul privind viitorul spațiului eurasiatic, a spus el.

Transnistria, atentă la evoluţiile din Republica Moldova

Cu toate acestea, menționează Izvestia, o sursă din Sovietul Suprem de la Tiraspol (parlamentul) a declarat că administrația transnistreană urmărește îndeaproape evoluțiile din Republica Moldova. ‘Așteptăm acum să vedem cine va câștiga alegerile prezidențiale și care va fi politica sa.

În mare, propunerea socialiștilor amintește de planul Kozak (plan de soluționare a conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova, elaborat în 2003 de către Dmitri Kozak și pe care președintele moldovean de atunci Vladimir Voronin a refuzat să-l semneze în ultimul moment), de fapt, este actualizarea acestui document’, a declarat sursa citată. Mai trebuie să se înțeleagă că, între timp, multe s-au schimbat în Transnistria. În scurt timp, vor avea loc alegeri prezidențiale (la 11 decembrie), însă există posibilitatea ca Tiraspolul și Chișinăul să poată începe negocieri directe, a mai spus interlocutorul Izvestiei.