Alertă la Cernavodă! Unitatea 1 a centralei nucleare, oprită de urgenţă. Puterea Unităţii 2, redusă la jumătate

Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 1 a centralei nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă a fost oprită controlat în dimineaţa zilei de 25 martie, ora 09.20. Întreruperea funcţionării este estimată să dureze 48 de ore din momentul opririi centralei. Totodată, Puterea Unităţii 2 a CNE Cernavodă va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW) pentru înlocuirea unui rulment la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei.

25 mart. 2018, 10:08
Alertă la Cernavodă! Unitatea 1 a centralei nucleare, oprită de urgenţă. Puterea Unităţii 2, redusă la jumătate

„Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate”, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Nuclearelectrica.

Specialiştii CNE Cernavodă analizează integrat cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate. „Estimăm că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore”, precizează Nuclearelectrica.

Lucrările de remediere „nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei”, se mai arată în comunicat.

„Reducerea de putere a Unităţii 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparaţii”, precizează Nuclearelectrica.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic Naţional şi va funcţiona la o putere de 300 MW.

Unitatea 2 CNE Cernavodă va reatinge puterea nominală după efectuarea lucrărilor de remediere şi înlocuirea echipamentului, durata preconizată a reducerii de putere fiind de circa 16 ore până la atingerea puterii nominale.

„Reducerea de putere a Unităţii 2 şi lucrările de remediere nu vor avea impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcţie de specificaţiile şi procedurile centralei”, precizează sursa citată.