Algeri R, Moldova: Igor Dodon îi cere Maiei Sandu să se dezică de cetăţenia română

Candidatul socialist prorus în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat joi seară că persoana care aspiră la funcția supremă "trebuie să se dezică de cetățenia altui stat", făcând referire la cetățenia română a rivalei sale proeuropene Maia Sandu.

RomaniaTV.net
10 nov. 2016, 22:11
Algeri R, Moldova: Igor Dodon îi cere Maiei Sandu să se dezică de cetăţenia română

„Opinia mea este că atunci când o persoană merge într-o funcție supremă în stat, nu trebuie să aibă cetățenia altui stat. Trebuie să se dezică de cetățenia altui stat, pentru că primește salariu din impozitele plătite de cetățenii din acest stat. Trebuie să servească doar interesele acestui stat”, a spus Igor Dodon într-o dezbatere electorală cu Maia Sandu, organizată de postul de televiziune Moldova1, împreună cu Asociația Promo-LEX.

„Doamna Sandu, țineți minte ce jurământ ați depus când ați primit cetățenia română? Dumneavoastră ați jurat să fiți devotată patriei române și poporului român, să apărați drepturile și interesele naționale ale României, să respectați (…) legile României. Haideți să ne punem o întrebare foarte simplă: (…) ce va face președintele Republicii Moldova? Ce Constituție va apăra? Drepturile căror cetățeni? Cetățenii și interesele naționale ale Republicii Moldova sau interesele naționale ale altui stat? (…) Conducătorii trebuie să aibă cetățenia doar a unui stat, a Republicii Moldova”, a declarat candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

El a adăugat că îi ‘stimează’ pe toți cetățenii Republicii Moldova și că persoanele care au mai multe cetățenii le vor putea păstra.

De cealaltă parte, candida Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat că are cetățenia română, „așa cum au foarte mulți oameni” din Republica Moldova, și a spus despre rivalul său Igor Dodon că prin afirmațiile sale „tocmai a acuzat 500.000 de oameni de trădare de patrie”.

„Ce simt eu față de România este treaba mea, este sentimentul meu. Eu știu că cetățenii Republicii Moldova nu își doresc astăzi unire și voi face ceea ce vor spune cetățenii Republicii Moldova. Noi putem să ne facem ordine acasă cu sprijinul celor din exterior. Trebuie să vă reamintesc că Igor Dodon a votat pentru un președinte unionist și atunci nu a avut o problemă”, a spus Maia Sandu despre Igor Dodon.

Citeşte şi Alegeri în R. Moldova. Igor Dodon: Românii şi moldovenii trebuie să rămână fiecare la casa lui

„Așa cum am fost sinceră întotdeauna, așa o să fiu și acum. Eu am cetățenia românească, așa cum au foarte mulți oameni, care v-ați luat această cetățenie. Și vă respect pe dvs., așa cum trebuie să facă și oponentul meu: și pe cei care au cetățenia românească, și pe cei care au cetățenia Federației Ruse, și pe cei care au cetățenia Bulgariei și așa mai departe”, a declarat ea, adăugând că ‘patrioții adevărați’ sunt cei care nu își fură țara și proprii cetățeni.

„Oponentul meu tocmai a acuzat 500.000 de oameni de trădare de patrie. Toți, dvs., în ochii lui sunteți niște trădători”, a afirmat Maia Sandu, adresându-se direct telespectatorilor.

„Noi avem nevoie de un președinte serios, care să asigure relații bune cu toate țările. Haideți să vedem ce poate să ne ofere Igor Dodon. A reușit să ne certe cu Ucraina. Avem noi oare nevoie de probleme cu Ucraina prin faptul că a recunoscut Crimeea, uitând că avem și noi o problemă în Transnistria? A reușit să ne certe cu România, pe care o acuză de tot pe lumea asta”, a mai declarat ea.

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial care va avea loc duminică în Republica Moldova și care este considerat crucial pentru viitorul țării.