Ample exerciţii ale forţelor strategice ruse în Siberia

Armata rusă a lansat marţi exerciţii de antrenament cu implicarea forţelor sale de rachete strategice în Siberia, informează Interfax, pe fondul tensiunilor în creştere cu Occidentul, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea (republică autonomă din sudul Ucrainei) la Federaţia Rusă, relatează Reuters.

25 mart. 2014, 10:31
Ample exerciţii ale forţelor strategice ruse în Siberia

Potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor de rachete strategice ale Rusiei, aproximativ 10.000 de militari participă la aplicaţiile programate pentru 25-29 martie în regiunile Omsk (Siberia occidentală) şi Orenburg, în sudul Uralilor, la peste 2000 de km de frontiera Rusiei cu Ucraina, scrie Agerpres.

La începutul acestei luni, Rusia a desfăşurat manevre, în care au fost implicaţi în jur de 8.500 de militari, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Acestea au intervenit pe fondul situaţiei tulburi din Ucraina, după înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, în urma unei revolte de peste trei luni, însoţită de confruntări sângeroase între manifestanţi şi scutieri.

Criza din Ucraina a declanşat cea mai mare confruntare între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.

Rusia şi-a concentrat o „forţă foarte importantă” la frontiera cu Ucraina, a declarat duminică un înalt comandant militar al NATO. Generalul american Philip Breedlove, comandantul general al forţelor NATO din Europa, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu riscul unei intervenţii ruse în republica separatistă Transnistria din Republica Moldova, locuită de o majoritate vorbitoare de limbă rusă.