ZILE LIBERE 2017. Şi angajatorii din mediul privat pot da liber salariaţilor pe 2 iunie

În contextul în care Guvernul a stabilit recent că bugetarii vor sta acasă în data de 2 iunie, pentru a lega o sărbătoare legală nelucrătoare de weekend și de o altă sărbătoare legală nelucrătoare, este bine de știut că angajatorii din mediul privat pot lua, la nivel individual, o decizie asemănătoare.

29 mai 2017, 07:53
ZILE LIBERE 2017. Şi angajatorii din mediul privat pot da liber salariaţilor pe 2 iunie

Bugetarii vor sta acasă în data de 2 iunie, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptate joi, pentru a lega 1 iunie (Ziua Copilului și sărbătoare legală nelucrătoare) de 3 (zi de weekend), 4 (prima zi de Rusalii și sărbătoare legală nelucrătoare) și 5 iunie (a doua zi de Rusalii și sărbătoare legală nelucrătoare).

Astfel, persoanele care lucrează în domeniul public se vor bucura de o minivacanță de cinci zile între 1 și 5 iunie 2017, adică de joi și până luni. Deși salariații din mediul privat nu sunt vizați de decizia Executivului, angajatorii acestora au posibilitatea legală de a le da liber în data de 2 iunie 2017.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2017: 1 iunie şi Rusaliile, zile libere prin lege. Câte zile libere mai au elevii până la vacanţa de vară?

Concret, fiecare angajator din mediul privat poate stabili, printr-o decizie la nivel intern, să acorde liber propriilor salariați în data de 2 iunie 2017, astfel încât aceștia să se bucure de o minivacanță între 1 și 5 iunie 2017. Posibilitatea respectivă ne-a fost prezentată, cu o altă ocazie asemănătoare, de Miruna Stănescu, avocată parteneră la Stănescu și Iordache.

Practic, pentru o asemenea situație, legislația muncii nu impune vreo procedură specială pe care angajatorii privați ar trebui să o respecte, a subliniat specialista, și nici anumite cerințe de formă pentru decizia internă. Cu toate acestea, „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”, a spus Miruna Stănescu pentru avocatnet.ro.

 Citeşte şi Gigi Becali, despre noua lege privind ZILELE LIBERE ale DEŢINUŢILOR. „E o gură de oxigen. Aş fi dat un milion de euro pentru zece zile”

Toți salariații (cu anumite excepții), indiferent că lucrează în mediul public sau în mediul privat, trebuie să primească liber de Ziua Copilului și de Rusalii, deoarece acestea sunt, potrivit Codului muncii, sărbători legale nelucrătoare. Începând din acest an, numărul liberelor legale a crescut la 14, lista completă fiind disponibilă aici.

Atenție! Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală riscă să fie sancționați de inspectorii muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.