Anunţul unui pilot de avion: Tocmai am fost loviţi de trei fulgere FOTO

Pilotul unui avion care a fost lovit de trei fulgere le-a explicat cu calm pasagerilor ce s-a întâmplat. Aceştia s-au panicat atunci când au văzut luminile puternice şi sunetele asurzitoare, însă pilotul i-a liniştit.

31 mart. 2014, 19:01
Anunţul unui pilot de avion: Tocmai am fost loviţi de trei fulgere FOTO

Avionul KLM se pregătea de aterizare pe aeroportul din Birmingham, Marea Britanie, când a fost lovit de trei fulgere. Pasagerii povestesc că s-a auzit un zgomot puternic în acel moment, însă aeronava a aterizat fără probleme.

După ce avionul Boeing 737 a aterizat, căpitanul a confirmat că au fost loviţi de fulgere: „Doamnelor şi domnilor, aţi putut observa că am fost loviţi de fulgere”.

„Ocazional, se întâmplă ca avioanele să fie lovite de mai multe ori de fulgere. Toţi piloţii, precum şi echipajele de la bord, sunt instruiţi cum să reacţioneze în astfel de momente„, a precizat compania KLM.

Deşi pare înfiorător, avioanele comerciale sunt lovite de fulgere în fiecare zi. Potrivit experţilor, orice avion este lovite în fiecare an de cel puţin un fulger. Întrucât fuzelajul celor mai multe avioane este făcut din aluminiu, prezenţa lor în norii de furtună, unde se adună cantităţi imense de electricitate statică, pot chiar atrage descărcările.

Toate avioanele, însă, sunt echipate cu „scut electric” care protejează interiorul avionului de efectul fulgerelor.

De cele mai multe ori, pasagerii nu observă atunci când avionul este fulgerat. Se estimează că scutul avionului poate suporta descărcări electrice de 10 ori mai mari decât ale fulgerelor normale şi nicio aeronavă nu a fost doborâtă de fulgere din anul 1967 încoace. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să rămână un semn negru pe avion.

Ocazional, unele zboruri care sunt lovite de fulger imediat după decolare sunt redirecţionate, ca măsură de siguranţă.