În caz de război cu Rusia, românii între 20 şi 35 de ani ar putea fi înrolaţi. Ce spune MApN

Publicat: Duminică, 03 Decembrie 2017 15:24 // Actualizat: Duminică, 03 Decembrie 2017 15:17 // Sursa: romaniatv.net

Autorităţile au aprobat modelul formularului medical pe care tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani ar trebui să îl prezinte la comisiile locale de recrutare-încorporare pentru a fi înrolaţi în caz de război. Recent, reprezentantii MApN au explicat ca publicarea acestui document nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei.

Foto: observator.tv

Ministerul Apararii Nationale (MApN) a publicat recent in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi. Potrivit prevederilor legale, in cazul mobilizarii, starii de asediu sau razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani sunt obligati sa isi indeplineasca serviciul militar. Totusi, reprezentantii MApN au explicat recent ca publicarea acestui document nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei.

Modelul certificatului medical, care va fi eliberat de medicii de familie, a fost publicat în Monitorul Oficial

Citeşte şi Începe Cel De-al Treilea Război Mondial. Cine a făcut anunţul apocaliptic

Ordinul de aprobare a certificatului face trimitere la o lege din 2006 care spune că la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

Citeşte şi Rusia susţine că Ucraina vrea să REZOLVE MILITAR conflictul din Ucraina

În România există peste 2,1 milioane de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, potrivit datelor de la recensământul din octombrie 2011. 

Potrivit Ordinului Ministerului Apararii Nationale M.113/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a fost aprobat modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare.

Noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi, in timp ce pana in prezent vechiul document nu trebuia prezentat in astfel de situatii. Puteti consulta certificatul medical recent aprobat de Ministerul Apararii Nationale in fisierul atasat.

SONDAJ: Credeţi că ar trebuie reintrodusă ARMATA OBLIGATORIE în România? 

Important! Conform art. 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care indeplinesc criteriile pentru a indeplini serviciul militar.

In plus, vechiul model al certificatului putea fi prezentat de tineri si la selectia in institutiile de invatamant din subordinea Ministerului Apararii, insa in privinta noului model nu se mai precizeaza acest lucru in actul normativ recent intrat in vigoare.

De asemenea, in noul model al certificatului medical se mentioneaza ca tinerii vor trebui sa isi faca analize pentru a se verifica daca au heptatita B si C. Anterior, tinerii nu trebuiau sa efectueze astfel de analize.

Formularele certificatelor medicale se vor pune la dispozitia medicilor de familie prin Ministerul Sanatatii, la instituirea/declararea starii de asediu, mobilizarii sau starii de razboi.

Odata cu intrarea in vigoare pe 28 aprilie 2014 a Ordinului MApN nr. M.113/2013 se abroga Ordinul MapN nr. M.47/2007.

NATO suplimentează forţele aeriene, navale şi terestre în Europa de Est din cauza crizei din Ucraina

Recentul act normativ prin care este aprobat certificatul medical este semnat nu doar de catre ministerul apararii nationale Mircea Dusa, ci si de catre ministrul justitiei Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Roman de Informatii George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Protectie si Paza Lucian- Silvan Pahontu, ministrul afacerilor interne Radu Stroe, ministrul sanatatii Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informatii Externe Teodor-Viorel Melescanu, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale Marcel Opris, potrivit avocat.net.

Aprobarea certificatului medical pe care tinerii trebuie sa il prezinte la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi vine in contextul in care in Ucraina, unul dintre vecinii Romaniei, au loc confruntari intre activistii prorusi si manifestantii proeuropeni.

MApN: Nu exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor

Publicarea in Monitorul Oficial a certificatului medical pe care tinerii il vor prezenta la comisia locala de recrutare-incorporare nu anticipeaza un posibil proces de recrutare a tinerilor.

Concret, reprezentatii MApN au infirmat categoric faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor, se arata intr-un comunicat publicat recent pe site-ul institutiei.

"Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizeaza modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, in conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document", se mentioneaza in documentul de presa.

Ce spun experţii despre posibilitatea începerii unui NOU RĂZBOI MONDIAL

De asemenea, si presedintele Traian Basescu a facut duminica referiri la statutul rezervistilor. Mai exact, intrebat, la o conferinta care a avut loc duminica, daca s-a facut o analiza privind posibilitatea chemarii rezervistilor sub arme, seful statului a precizat ca aceasta s-a facut la ultimul CSAT.

"Analiza s-a facut inca din CSAT-ul trecut (...) Nu este un lucru exceptional, el se face prin lege la fiecare patru ani, era al patrulea an, dar in plus au fost si niste faze de reactie ale NATO. Nu numai Romania a facut acest lucru, ci toate statele membre NATO. Sunt destul de multi rezervisti in Spania si Italia. Nu ne punem problema rechemarii, deocamdata avem evaluari. V-am spus, nu exista un pericol ca un stat membru NATO sa fie atacat. Dar evaluarile se fac, si confom legii romane, si conform procedurilor NATO", a declarat Traian Basescu.

Certificatul medical utilizat de tinerii care urmeaza sa fie recrutati este unul similar cu cel al soldatilor si gradatilor profesionisti, iar adoptarea si publicarea lui in Monitorul Oficial nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei, au precizat reprezentantii MApN.

Referitor la aprecierile privind capacitatea operationala a Armatei sau implicarea Romaniei in vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apararii Nationale precizeaza ca acestea sunt speculatii si trebuie evitata caderea in capcana unui razboi psihologic.

"Armata Romaniei este in masura sa-si indeplineasca indatoririle stabilite prin Constitutie, pentru asigurarea securitatii nationale si indeplinirea obligatiilor internationale asumate de Romania in plan militar. Ca membra a NATO, Romania ia toate masurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregatita sa contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apararea spatiului comun aliat", au explicat reprezentantii MApN.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat recent ca situaţia din Ucraina, "care se agraveaza de la o zi la alta, reprezinta pentru Romania cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani", adaugand ca tara noastra trebuie sa fie cat mai bine pregatita pentru toate provocarile de la granita.

Potrivit agentiei de presa, presedintele Traian Basescu a precizat duminica ca in Ucraina lucrurile se complica si in momentul de fata sunt toate elementele care pot identifica acolo un inceput de razboi civil.

Soldaţii români ai ajutat la deszăpezire

68 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
29 ian 10:25
Răspunde | Votează email 0 email
Ned Kelly
Si laturile de la MapN chiar cred ca rezervistii in caz de ceva se vor duce ca sa se sacrifice ca vitele la abator..???, vai de capul lor de kkti care dau ordine , primi care vor fi impuscati ei vor fi impreuna cu intreaga clasa polica
05 iun 00:11
Răspunde | Votează email 1 email
sebastian
Si care au dubla cetatenie cum vor fi incorporati??? Ne luam papuci !!!! Nu v-om murii pentru aceasta tara !!!
06 mar 15:11
Răspunde | Votează email 10 email
Axaid24
Nu Rusia este un pericol, ci USA, neam de criminali, care declanşează războaie departe de ei. Şi pentru cine să lupte tinerii, pentru a apăra ţara? Care ţară, că a foat transformată în colonie americană. Iată ce fac alogenii care "conduc" România! Vor fi înrolaţi copiii lui năstase, isărescu, mazăre şi ai tuturor escrocilor din ţară? Vor fi înrolaţi ţiganii? Vor fugi toţi peste hotare. Ce nenorociţi sunt americanii!
02 mar 21:53
Răspunde | Votează email 0 email
marian
Eu am facut armata adevarata pe timpul lui nea nicu.am facut scoala regimentala roman si am fost detasat la reg popesti negoiesti .l-am cunoscut pe celebrul capltan niculescu si am participat la revloutie.sa ne fereasca dumnezeu de razboi.proiectilele de oricelfel se spune. Ca atrag carnea umana sau invers.in caz de razboi multe lucruri se schimba foarte mult pentru civilul de rind.civilul nu o sa mai fie sigur de casa lui, de bunurile lui si in primul rind de viata lui.vedem filme de. Razboi dar ele nu miros sinu dor, acolo nimeni nu moare cu adevarat.in realitate suferinta este foarte mare.instruit sau neinstruit mori la fel.dupa razboi nu vor fi decit morti si supravietuitori
24 feb 15:09
Răspunde | Votează email 6 email
Gheorghe
Cine ar lupta pentru tara asta plina de infectie? As prefera sa mor singur in munti, incercant sa supravietuiesc decat sa lupt pentru toti coruptii din tara! NU! EU NU LUPT!
15 feb 11:53
Răspunde | Votează email -4 email
Costin
armata ar fi trebuit sa ramana obligatorie ...si ar trebui reintrodusa ...vine razboiul si apoi trimiteti copii care nu au nici o legatura cu asa cv ...pregatitii din timp nu.i trimiteti la moarte sigura ..
15 feb 08:41
Răspunde | Votează email 8 email
Tepes Virgil
Mai tampitilor, dupa ce ca aveti o televiziune de rahat, mai imprastiati si zvonuri neadevarate pe canalele mass-media. V-ati facut o politica din a posta titluri care sa incite, iar sturea propriu-zisa sa fie un mare FÎss. In primul rand, tinerii care ar urma sa fie incorporati trebuie mai intai sa fie recrutati (adica sa fie chemati la CMJ-uri, unde vor fi examinati medical si psihologic, le vor fi luate toate datele personale (domiciliu, greutate, inaltime, etc.). Abia apoi ar putea fi chemati pentru a fi incorporati intr-o unitate militara unde vor fi pregatiti sa utilizeze o anumita arma sau sa cunoasca o anumita specialitate militara. Durata pregatirii dureaza in functie de arma in care vor fi pregatiti. Pregatirea poate dura chiar cateva luni. NU MAI DEZINFORMATI TINERII!!!!!
14 feb 18:49
Răspunde | Votează email -2 email
bibart
Eu as vrea sa ma duc la armata si sa fie armata parerea mea ar fi bine sa fie armata
14 feb 12:07
...ar putea fi înrolaţi. Ce spune MApN”. Deci doar „în caz de” și „ar putea fi”… Ce spune acum textul de pe rtv.net: Ministerul Apararii Nationale (MApN) a publicat recent in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt...
14 feb 12:02
Răspunde | Votează email -4 email
tuta
buna: Da ar trebui sa faca armata totii tineri? decit sa mearga la puscarie s-au bagabonti, s-au sai tina parinti acasa la televizor. trebue facuta o lege ca viitoru lor la multi este incert:
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.6485
RON
13 Dec
noapte -3 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H