Asociaţia Elevilor din Constanţa susţine sancţionarea penală a celor care colectează fondul şcolii

Asociaţia Elevilor din Constanţa susţine propunerea legislativă privind introducerea unor sancţiuni de natură penală pentru cei care colectează în mod ilegal fondul şcolii. Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor.
Iulian Tudor
06 dec. 2015, 12:02
Asociaţia Elevilor din Constanţa susţine sancţionarea penală a celor care colectează fondul şcolii

Colectarea fondului şcolii reprezintă modul în care elevii şi părinţii se substituie autorităţilor statului care nu finanţează corespunzător unităţile de învăţământ, se arată într-un comunicat al AEC.

„Colectarea fondului şcolii este modul în care elevii, beneficarii principali ai actului de educaţie, şi părinţii acestora se substituie autorităţilor statului, care refuză să finanţeze în mod corespunzător unităţile de învăţământ. Destinaţia fondului şcolii este variată, aceşti bani fiind folosiţi pentru cheltuieli materiale, cum ar fi instrumentele de scris de la clasă, investiţii sau pentru asigurarea pazei unităţii de învăţământ. Toate cheltuielile prezentate mai înainte trebuie suportate din bugetul unităţii de învăţamânt. Pentru bunuri şi servicii, banii trebuie să provină de la bugetul de stat, din finanţarea de bază, iar pentru investiţii şi asigurarea pazei din finanţarea complementară a autorităţilor locale”, precizează comunicatul Asociaţiei Elevilor.

Conform sursei citate, fondul şcolii este considerat în mentalul colectiv ca o practică pozitivă prin care este ajutat sistemul educaţional, dar nu este aşa.

„Fondul şcolii s-a împământenit în mentalul colectiv ca fiind o practică pozitivă, prin care este ajutat sistemul educaţional. Dar, rezultatul este unul contrar, atât Guvernul, cât şi autoriţătile locale, refuzând să acorde o finanţare corespunzătoare, în condiţiile în care părinţii elevilor cotizează cu aceste sume.

În România, învăţământul de stat este gratuit, acest drept fiind consacrat de art. 32 alin. (4) din Constituţia României. Suntem de părere că dacă fondul şcolii nu va mai fi colectat, statul va fi obligat să finanţeze în mod corespunzător sistemul de educaţie”, susţine comunicatul Asociaţiei Elevilor Constanţa.

O altă problemă identificată de AEC o reprezintă colectarea fondului şcolii prin intermediul asociaţiilor de părinţi.

„O altă problemă a practicii fondului şcolii este colectarea banilor sub umbrela asociaţiilor de părinţi, neexistând o evidenţă a acestora în bugetul şcolii, aceştia nefiind asimilaţi donaţiei directe către unitatea de învăţământ, prevăzută la art. 108 din legea educaţiei. Necontabilizarea la nivelul şcolii duce la achiziţionarea de bunuri şi servicii tot sub umbrela asociaţiei de părinţi, astfel fiind evitată procedura achiziţiei publice”, a mai transmis Asociaţia Elevilor Constanţa.

AEC susţine că va sprijini public această propunere legislativă, deoarece consideră că cea mai bună metodă pentru stoparea acestui fenomen este introducerea coerciţiei.

Deputatul Cornel George Comșa a depus, la Parlament, o propunere legislativă care vizează introducerea unor sancțiuni penale pentru cei care colectează, „în mod abuziv”, fondul școlii. Citeşte mai mult aici

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Afacerea cu care un român a dat lovitura! Ideea genială prin care ajunge să câștige și 200 de lei în doar câteva minute
Capital.ro
A MURIT marele actor român. Toată SCENA artistică este în doliu
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
Adevarul
Zelenski, între Churchill și Chaplin: „Cine sunt eu? Sunt președintele Ucrainei”
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase fuste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Vești despre Florin Piersic. Medicii nu mai au niciun dubiu
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere aparent banală
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Senatul României a aprobat proiectul de lege privind monitorizarea calității aerului: Se dau amenzi de până la 80.000 de lei
Capital.ro
Noua regulă pentru TELEVIZIUNILE din România. Tocmai s-a dat INTRZIS de la CNA
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Laurențiu Reghecampf, fericit în brațele Corinei Caciuc după despărțirea de Anamaria Prodan: ‘Contează că mie îmi place foarte mult Corina’
MediaFlux
SE SCOT BANII din PILONUL II! SUMELE sunt URIAȘE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'