Attila Korodi despre completarea Legii 96-2006: Reangajarea unui consilier poate fi considerată conflict de interese. E o anormalitate

Attila Korodi, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, a declarat duminică că este nevoie de completarea legii privind Statutul deputaților și senatorilor, întrucât în acest moment există o "situație anormală" și o "interpretare ciudată" și incorectă a legii, potrivit căreia nu pot fi angajați foștii consilieri care au lucrat la birourile parlamentare.

05 mart. 2017, 12:18
Attila Korodi despre completarea Legii 96-2006: Reangajarea unui consilier poate fi considerată conflict de interese. E o anormalitate

„La ora actuală, Secretariatul General nu semnează contractele de muncă pentru birourile de circumscripții electorale pentru angajații care au mai fost angajați la birouri, pentru că este această interpretare foarte ciudată și incorectă a legii pe conflict de interese. Din cauza aceasta a fost scrisă și o scrisoare, înaintată din partea Biroului permanent către procurorul general, procurorul general precizând că dacă există reglementare în acest sens a instituției, cum este Camera Deputaților, care are nivel de lege, atunci aceea este luată în calcul”, a declarat Attila Korodi, citat de Agerpres.

Deputatul UDMR a explicat că, la foarte multe instituții, reangajarea unui consilier poate fi considerată conflict de interese și se poate ajunge chiar la condamnări penale.

„Este o anormalitate în România, acum probabil rezolvăm o problemă legată de Camera Deputaților, dar la foarte multe instituții unde sunt consilieri a reangaja un consilier vechi poate să ajungă, într-o abordare răuvoitoare, să fie cineva acuzat de conflict de interese și chiar condamnat”, a precizat Korodi.

Acesta a adăugat că proiectul de lege a fost semnat de liderii de grup din Camera Deputaților, mai puțin de Raluca Turcan și Nicușor Dan.

„A fost semnat de liderii de grup, mai puțin, în ultimul moment, de Raluca Turcan, nu am înțeles de ce, pentru că viceliderii liberali în Comitetul liderilor au fost de acord înainte, dar asta este. De asemenea, nu a mai fost semnat nici de Nicușor Dan”, a mai spus liderul deputaților UDMR.

Patru deputați au depus la Parlament un proiect prin care propun completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, astfel încât „să nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care aleșii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani”.

Proiectul de lege inițiat de deputații Marcel Ciolacu (PSD), Eugen Tomac (PMP), Constantin Avram (ALDE) și Attila Korodi (UDMR) a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 28 februarie și are termen pentru depunerea de amendamente și avize de la Consiliul Legislativ și Guvern data de 6 martie.

Potrivit proiectului, se propune introducerea la articolul 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, după alineatul 12, a unui nou alineat, cu următorul cuprins: „Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputații s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani”.

În expunerea de motive se arată că propunere legislativă a fost inițiată „ținând cont de semnalarea unor neclarități cu privire la posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ale deputaților, în sensul existenței unui potențial conflict de interese din perspectiva art. 301 Cod penal”.

Citeşte şi: Parlamentarii vor să scape de conflict de interese pentru rudele angajate la cabinetele parlamentare – Proiect de lege