Audieri în DOSARUL FURTULUI DE TABLOURI: Suspecţii au arătat cum au pătruns în muzeu

O comisie rogatorie olandeză, formată dintr-un judecător, un procuror şi un poliţist judiciar, i-a audiat la Bucureşti pe doi dintre suspecţii furtului de tablouri de la Rotterdam, care au arătat că au pătruns în muzeu doar cu ajutorul unei şurubelniţe, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Filip Stan
18 iun. 2013, 19:20
Audieri în DOSARUL FURTULUI DE TABLOURI: Suspecţii au arătat cum au pătruns în muzeu

Mihai Alexandru Bitu şi Eugen Darie au fost audiaţi luni, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), iar un alt suspect din acest caz, Radu Dogaru, va da declaraţii, miercuri, tot în faţa anchetatorilor veniţi din Olanda, au precizat sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, Darie le-a spus olandezilor că Dogaru a fost cel care a intrat în muzeul Kunsthal din Rotterdam, însoţit de o altă persoană, şi că nu se aştepta ca înăuntru să fie opere de artă de o valoare foarte mare.

Pe de altă parte, reprezentanţii DIICOT spun că nu a fost finalizată expertiza privind cenuşa ridicată din casa mamei lui Radu Dogaru, prin care să se afle dacă aceasta provine de la arderea tablourilor.

În 29 mai, Gabriela Neagu, de la Biroul de presă al DIICOT, a declarat, pentru Mediafax, că cenuşa şi alte probe ridicate la percheziţiile făcute în casa mamei lui Radu Dogaru, una dintre persoanele arestate în cazul furtului de tablouri din Olanda, au fost trimise recent la experţi.

Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat tot în 29 mai că experţii acestei instituţii fac investigaţii în cazul tablourilor furate din Olanda.

„Muzeul Naţional de Istorie a României are un asemenea laborator. A venit o solicitare, dar nu vă pot da mai multe detalii. Cazul este în lucru. Când va fi finalizată expertiza, împreună cu autorităţile judiciare vom da un comunicat. Pot să confirm că Muzeul Naţional de Istorie a României face investigaţii privind materiile rezultate din presupusa ardere a tablourilor”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Citeşte şi O delegaţie olandeză vine în România în cazul „celui mai mare furt de tablouri din istorie”

El a precizat că MNIR a primit o solicitare de expertizare în acest caz în această primăvară. „În mod obişnuit, expertiza durează de la câteva săptămâni până la câteva luni, depinde de complexitatea datelor pe care le cere”, a mai spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că cel puţin unul dintre cele şapte tablouri furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a fost ars în casa mamei lui Radu Dogaru, în urma expertizei cenuşii ridicate la percheziţii din locuinţa acesteia fiind găsite urme de la pictură.

Potrivit surselor citate, în urma expertizei făcute la un laborator de specialitate s-au găsite urme de vopsea de la o pictură care ar avea o vechime de aproximativ un secol şi jumătate, precum şi ţinte metalice. Conform aceloraşi surse, nu se poate spune cu certitudine dacă urmele de vopsea găsite în cenuşă provin de la un tablou sau de la o ramă.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat în 27 mai, citând surse judiciare, că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus expertizarea, la un laborator de specialitate, a cenuşii ridicate în urma percheziţiilor din casa mamei lui Radu Dogaru, pentru a afla dacă femeia a ars tablourile furate din Olanda.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT care se ocupă de acest caz au trimis cenuşa ridicată din soba mamei lui Radu Dogaru – unul dintre presupuşi hoţi ai tablourilor – la un laborator de expertiză în materie de pictură.

Procurorii au cerut experţilor în domeniu să analizeze compoziţia chimică şi structurală a cenuşii şi să spună dacă, pe baza rezultatelor, se poate dovedi că aceasta conţine urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictură.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Citeşte şi Trei români, arestaţi în legătură cu marele jaf de la muzeul Kunsthal din Rotterdam

Trei dintre suspecţi – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanţa Judecătoriei Sectorului 5, în motivarea deciziei.

Suspecţii voiau să dea foc tablourilor, din cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, precizând că există o interceptare în acest sens. În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, care a judecat recursul celor trei, procurorul DIICOT a arătat că Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.

În acest caz a fost reţinut şi asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a dat declaraţii procurorilor DIICOT.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat că are certitudinea că, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost în România.

Surse judiciare au declarat anterior că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea Măcin din judeţul Tulcea, „în pungi de un leu”, iar când au vrut să le vândă, hoţii nu au ştiut ce preţ să ceară pe ele.

La 15 martie, Judecătoria Sectorului 5 a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile de la momentul capturării, pe numele celui de-al patrulea suspect vizat în anchetă.

Procurorii din Köln susţin că suspectul, în vârstă de 46 de ani, încerca să şantajeze Fundaţia Triton, care deţinea şase dintre tabourile furate. Fundaţia împrumutase tablourile Muzeului Kunsthal pentru o expoziţie.

Anchetatorii români din acest caz au stabilit că tablourile ar fi fost duse după furt în locuinţa din Rotterdam a Nataşei Timofei, în vârstă de 19 ani, originară din Măcin. Tot acolo ar fi fost decupate şi scoase din rame pânzele furate, au declarat surse apropiate anchetei.

Nataşa Timofei era iubita lui Radu Dogaru în perioada plănuirii şi comiterii infracţiunii. Pentru a face legătura între româncă şi furtul de tablouri, anchetatorii olandezi au vizionat zeci de ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere, au precizat surse apropiate anchetei.

Citeşte şi Autorii marelui jaf din Olanda voiau să dea foc tablourilor furate

Timofei a fost arestată în Olanda, fiind audiată în legătură cu furtul tablourilor de către doi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de un procuror de la DIICOT, au declarat oficiali ai Poliţiei Române.

În acelaşi dosar a fost arestată şi mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce anchetatorii au găsit, în urma unor percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspecţilor în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, patru arme de vânătoare.

În 5 martie, procurorii DIICOT şi poliţiştii au descins şi în localitatea Măcin, judeţul Tulcea, unde au făcut percheziţii la casa tinerei arestate în Olanda şi la alte locuinţe, fiind căutate probe pentru găsirea tablourilor furate.

În Măcin au domiciliul Alexandru Bitu şi Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului de tablouri, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Satul din România care va avea un obiectiv turistic unic în Europa. Turiștii se vor înghesui să-l vadă
Capital.ro
PROPRIETARII de locuințe din România sunt obligați să facă asta. NIMENI nu poate face excepție de la regulă
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Aurul din bucătărie. Ce nu știați despre țelină
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
Reguli obligatorii PENTRU PIETONI. Detaliul din lege pe care aproape NIMENI nu îl știe
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'