Aeronava AirAsia, dispărută de pe radar, a fost găsită

Autorităţile indoneziene au anunţat primele concluzii ale anchetei legate de dispariţia avionului Air Asia. Se pare că aeronava Airbus s-a prăbuşit în apă din cauza vremii. Şeful echipelor de salvare a declarat că avionul se află, probabil, pe fundul mării. Operaţiunile de căutare au fost reluate.

29 dec. 2014, 07:35
Aeronava AirAsia, dispărută de pe radar, a fost găsită

UPDATE: Aeronava Air Asia, dispărută de pe radar duminică, la scurt timp după decolare, a fost zărită dintr-o aeronava australiană ce lua parte la operaţiunea de căutare, potrivit DailyMail.

Avionul s-ar afla în apă, lângă insula Nangka.

Pilotul ce lua parte la operaţiunea de căutare a anunţat că în apă se află un obiect ce trezeşte suspiciuni, fiind vorba despre avionul dispărut sau de o parte din acesta. Mai multe echipaje se îndreaptă înspre zona indicată.


Avionul, care a decolat duminică de pe aeroportul indonezian Surabaya spre Singapore cu 162 de persoane la bord, se află „pe fundul mării”, a anunțat luni șeful Agenției naționale indoneziene pentru operațiuni de căutare și salvare.

Potrivit unor experţi, avionul zbura cu circa 160 de kilometri pe oră, mai încet decât ar fi trebuit pentru altitudinea la care se afla în momentul în care a intrat în furtună. Deşi aeronavele Airbus A320 sunt moderne, radarele cu care sunt echipate au uneori probleme. Astfel că este posibil ca piloţii să nu îşi fi dat cât de rea era vremea.

La bordul avionului Air Asia se aflau 162 de persoane, dintre care 17 copii. Majoritatea pasagerilor erau din Indonezia, însă şi din Franţa sau Marea Britanie. Avionul zbura pe ruta Surabaya-Singapore şi a dispărut deasupra Mării Java, la jumătatea distanţei. Totul s-a întâmplat la scurt timp după ce piloţii au cerut să modifice ruta, din cauza unei furtuni foarte puternice.

Eforturile de căutare de duminică nu au dus la niciun rezultat. Luni dimineaţă, operaţiunile au fost reluate. La intervenţii iau parte şase avioane, trei elicoptere şi mai multe nave.

Singapore, Malaezia și Australia au trimis avioane și vapoare pentru a ajuta Indonezia în cadrul acestor operațiuni din Marea Java. SUA s-au declarat de asemenea pregătite să acorde ajutor.

China a propus Indoneziei să furnizeze mijloace nautice și aeriene pentru a ajuta la operațiunile de căutare a avionului companiei AirAsia, dat dispărut duminică în Marea Java, a anunțat luni Ministerul chinez de Externe, relatează AFP.

China a informat Indonezia că este pregătită să trimită de urgență nave și avioane pentru a participa la operațiunile de căutare și salvare’, a declarat dna Hua Chunying, purtător de cuvânt al diplomației chineze, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

China este ‘foarte preocupată de situația persoanelor aflate la bordul avionului’, a precizat purtătorul de cuvânt, care a transmis de asemenea ‘un mesaj de solidaritate’ cu familiile victimelor.

Companiile malaeziene par să fie urmărite de ghinion. Aeronava dispărută deasupra Mării Java aparţinea companiei Air Asia, care are sediul în Malaezia. Anul acesta, alte două avioane malaeziene au dispărut. În iulie, un avion al companiei Malaysia Airlines, cu 298 de oameni, la bord a fost doborât în estul Ucrainei de o rachetă. Iar în martie, o aeronavă Malaysia Airlines a dispărut fără urmă deasupra Oceanului Indian.