BALENA ALBASTRĂ, văzută din interior. Ce îi împinge pe tineri să se sinucidă „asistat” în jocul care a făcut deja zeci de victime

BALENA ALBASTRĂ este un joc pe reţelele de socializare care s-a soldat până acum cu 130 de morţi. Isteria "Blue Whale" a pornit din Rusia, de pe reţeaua VKontacte, iar acum se răspândeşte cu repeziciune. Dacă până acum era la modă în Rusia, Republica Moldova şi foste ţări sovietice, Blue Whale Challange a pătruns şi în România.

RomaniaTV.net
16 mart. 2017, 08:20
BALENA ALBASTRĂ, văzută din interior. Ce îi împinge pe tineri să se sinucidă „asistat” în jocul care a făcut deja zeci de victime

Sute de adolescenţi din România sunt implicaţi într-o activitate online intitulată „Blue Whale Challenge”, care a provocat zeci de morţi printre tinerii din spaţiul ex-sovietic. Un reporter Adevărul a pătruns, sub acoperire, în reţeaua de pe site-ul rusesc VKontakte pentru a înţelege fenomenul sinistru. Acesta a intrat în legătură cu mai mulţi adolescenţi, printre care şi români, care au spus că vor să moară pentru că au ajuns la capătul puterilor în viaţa de zi cu zi.

Flagelul BALENA ALBASTRĂ a pornit în Rusia. Între 2013-2016, iniţiatorul său, un rus cu numele Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte (n.r. – varianta rusească a Facebook). Din noiembrie 2015 până în aprilie 2016, 130 de tineri ruşi s-au sinucis aruncându-se în gol sau în faţa trenului. Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră”, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze, care le trasează 50 de sarcini zilnice, printre care să se automutileze sau să facă tot felul de lucruri riscante, iar momentele trebuie imortalizate şi postate apoi pe reţeaua de socializare cu hash-tagurile #bluewhale, #f57, #iminthegame, #морекитов #тихийдом #разбудименяв420 #f57 #f58. Ultima sarcină este să se sinucidă.

Citeşte şi BALENA ALBASTRĂ, jocul care a ucis deja ZECI de tineri. Declaraţii halucinante ale administratorului

Reporterul care s-a „infiltrat” printre adolescenţii care joacă BALENA ALBASTRĂ a reuşit să afle de la câţiva dintre ei ce îi împinge către sinucidere. A dat inclusiv peste un român din nordul ţării. Mama este în Italia de 15 ani, tatăl este un beţivan, deci nu am nimic de pierdut”, a mărturisit tânărul, pe nume Paul, care are 18 ani, lucrează într-o benzinărie şi tot acolo locuieşte în lipsa unei situaţii decente acasă.

„Vreau să mor. De asta vreau să joc Balena Albastră”, mai mărturisea o tânără de 19 ani, care nici nu a mai răspuns la vreun mesaj din momentul în care a găsit o călăuză.

BALENA ALBASTRĂ începe să se răspândească tot mai mult şi în România, însă până în prezent nu s-a aflat concret de vreun caz de astfel de sinucidere „asistată”.