Barroso: CE s-a angajat să sprijine proiectele de gaze şi electricitate dintre România şi R. Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat vineri, la Bruxelles, că a identificat împreună cu premierul român Victor Ponta şi premierul R.Moldova Iurie Leancă două priorităţi pe termen scurt: proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni şi proiectul de electricitate Vulcăneşti-Isaccea.

15 nov. 2013, 11:14
Barroso: CE s-a angajat să sprijine proiectele de gaze şi electricitate dintre România şi R. Moldova

Gazoductul Iaşi-Ungheni „este deja pe drum” şi reprezintă „prima conectare directă a Republicii Moldova la piaţa europeană a gazelor şi un prim pas într-un proiect mai amplu de a lega eventual Chişinăul de piaţa europeană a gazului”, a afirmat Barroso într-o conferinţă de presă comună cu Ponta şi Leancă, potrivit Agerpres.

VEZI ŞI Ponta, despre gazoductul Iaşi-Ungheni:Se lucrează, nu e important dacă se termină în decembrie sau în februarie

El a adăugat totuşi că acest proiect trebuie să meargă „mână în mână” cu introducerea reformelor pe piaţă necesare şi a măsurilor de reglementare în Republica Moldova.

În legătură cu proiectul de electricitate Vulcăneşti-Isaccea, preşedintele Comisiei a spus că acesta va permite Republicii Moldova să crească importurile de electricitate din România pentru a contribui la susţinerea consumului din această ţară.

„Comisia s-a angajat să sprijine politic şi financiar aceste proiecte”, a adăugat Barroso.

El a salutat întâlnirea cu premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă, pe care o consideră ‘o premieră importantă’. ‘Este prima data când avem o întâlnire între CE, guvernul unui stat stat membru şi guvernul unui partener şi prieten atât de apropiat’, a afirmat Barroso, care le-a mulţumit celor doi premieri pentru această întâlnire.