Bascii se plâng că IMIGRANŢII le iau de la gură AJUTOARELE sociale. ROMÂNII sunt vizaţi

65% dintre basci consideră că imigranţii, inclusiv românii, profită în exces de sistemul de asigurări şi protecţie socială din Ţara Bascilor, iar proporţia acestora a crescut cu şase puncte procentuale în decurs de un an, potrivit Observatorului basc pentru imigraţie (Ikuspegi), citat miercuri de Noticias de Alava, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
11 iun. 2014, 14:22
Bascii se plâng că IMIGRANŢII le iau de la gură AJUTOARELE sociale. ROMÂNII sunt vizaţi

Bascii dau dovadă de cea mai puţină simpatie faţă de imigranţii din Maghreb, România şi ţările europene orientale, cele mai îndepărtate din punct de vedere social şi cultural. De cealaltă parte, bascilor le sunt mai simpatici străinii din ţările europene occidentale şi Argentina, arată sondajul.

Peste 60% din populaţie consideră de asemenea că asigurarea unor venituri minime garantate pentru imigranţi îi face pe aceştia să nu-şi dorească să-şi caute de lucru. Cu toate acestea, numai 7,2% dintre basci consideră că imigraţia este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă regiunea. Şomajul, situaţia economică şi corupţia sunt problemele cele mai grave, astfel identificate de basci.

Citeşte şi REVOLTĂTOR: Un bărbat cu peste 100.000 de euro în cont a primit ajutor social VIDEO

Cât despre garantarea unor venituri minime, bascii cred în proporţie de 30% că acestea ar trebui asigurate numai pentru localnici şi abia apoi, odată acoperite nevoile acestora, să fie extins acest drept la imigranţi. În schimb, 24,5% dintre basci consideră că aceste venituri le-ar trebui garantate numai străinilor care au rezidenţa legală, iar 14,7% şi-ar dori ca acest drept să fie exclusiv pentru localnici.

Peste jumătate dintre cei intervievaţi consideră că sosirea mai multor imigranţi va îngreuna accesul la ajutoarele sociale, iar jumătate dintre basci spun că au apărut deja efectele negative ale accesului la asistenţă sanitară gratuită, din cauza venirii imigranţilor. Majoritatea bascilor arată în plus că după părerea lor, drepturile şi serviciile accesibile imigranţilor trebuie legate de rezidenţa legală, cu excepţia educaţiei şi sănătăţii, care să fie drepturi universale, neîngrădite.

Citeşte şi Preşedintele UKIP ne atacă din nou: „Nu am o problemă cu românii. Am o problemă uriaşă cu România”

Sondajul, corespunzător anului trecut, mai arată şi faptul că a scăzut numărul bascilor convinşi de faptul că sosirea imigranţilor contribuie la mai buna funcţionare a economiei, întrucât ocupă locuri de muncă pe care localnicii nu le doresc – de la 40,6% la 36,6%. Mai mult, 67% consideră că le-ar trebui permisă venirea exclusiv imigranţilor care vin cu un contract de muncă, însă nici intrarea în şomaj a imigranţilor nu justifică expulzarea acestora. În schimb, majoritatea bascilor este de acord cu expulzarea străinilor care comit delicte