Băsescu despre OUG privind interceptările. „Are probleme de constituţionalitate, daunele vor fi majore”

Traian Băsescu a declarat că OUG privind interceptările ar putea avea probleme de constituţionalitate deoarece legiferează în domeniul libertăţilor şi drepturilor fundamentale.

13 mart. 2016, 16:26
Băsescu despre OUG privind interceptările. „Are probleme de constituţionalitate, daunele vor fi majore”

„Oare este constituţională OUG cu privire la partajarea utilizării Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor?”, se întreabă fostul preşedinte al României pe Facebook.

CITEŞTE ŞI Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, ADOPTATĂ de Guvern. Organele de anchetă, acces NEMIJLOCIT la platforma SRI

Traian Băsescu invocă Constituţia României, capitolul Drepturi şi libertăţi fundamentale, articolul 28 potrivit căruia „secretul scrisorilor, al telegramelor, al trimiterilor poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”.

Tot potrivit legii fundamentale, „ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

CITEŞTE ŞI Dacian Cioloş, despre OUG privind regimul interceptărilor: „Este soluţia de moment”

„Eu cred că avocaţii, în procesele penale, vor exploata la sînge cele două articole din Constituţie şi foarte probabil daunele produse dosarelor penale de domnii Iohannis şi Cioloş prin avizarea în CSAT, respectiv aprobarea în Guvern, vor fi majore”, concluzionează Traian Băsescu.

Guvernul a aprobat, în şedinţa specială de vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat în CSAT.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că soluţia găsită de Guvern, prin actuala OUG, poate fi una temporară, însă depinde de societate, care va trebui să decidă ce fel de „arhitectură” doreşte să aibă în privinţa interceptărilor, iar o dezbatere în acest sens este necesară.

Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările adoptată, vineri, de Guvern modifică patru acte normative, respectiv Codul de procedură Penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, dar şi a celei SRI, pentru aplicarea noilor reglementări.

Prin acest act normativ Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate naţională şi terorism în domeniul interceptărilor.