Băsescu: Procurorul general face un joc politic prin cererea deschiderii dosarului răpirii jurnaliştilor

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat vineri decizia Judecătoriei Sectorului 5 de a se redeschide dosarul de cercetare penală a răpirii jurnaliștilor români în Irak, în anul 2005. În acest sens, acesta a declarat că este un joc politic 

30 oct. 2015, 14:07
Băsescu: Procurorul general face un joc politic prin cererea deschiderii dosarului răpirii jurnaliştilor
„Pentru mine este de neconceput cum un procuror general și un judecător pot accepta ideea că şeful statului român și-ar fi însușit bani din operaţiunea de salvare a ziariştilor.Asta arată un nivel moral extrem de scăzut la care au ajuns chiar cei care lanseaza suspiciunile în spatiul public în mod oficial. Din punctul meu de vedere vă spun că nu există o asemenea realitate. Niciodată nu aş fi putut concepe ca un cent din banii destinaţi salvării jurnaliştilor sau din operaţiunea din Irak să fie însuşiţi de mie”, a precizat Traian Băsescu.
 

Totodată, fostul preşedinte a adăugat că este exclus ca el să facă o „afacere din salvarea unor cetăţeni români”.

„Este exclusă o asemenea posibilitate cu atât mai mult cu cât în această operaţiune nu s-au vehiculat bani. Este pentru mine o mare dezamăgire faptul că procurorul general a putut să pună sub semnul întrebării această realitate. Probabil, toți gândesc la nivelul moral pe care îl au. Procurorul general al României a crezut că preşedintele ar poate face o afacere din salvarea unor români”, a comentat fostul șef al țării.

Acesta a mai adăugat că procurorul general, Tiberiu Niţu, trebuie să verifice dacă sunt probe.

„Eu cred că dincolo de a te repezi la președintele României, procurorul general ar fi trebuit să constate dacă există probe, că urmărirea in rem nu îl oprea nimeni s-o facă. Este evident că procurorul general face un joc politic pe măsura jocului pe care l-a făcut pentru el însuşi când militar fiind, a tras în terorişti, spune dânsul, dar noi n-am avut terorişti. Acesta este nivelul moral.(…) Ar fi trebuit făcut în opinia mea o urmărire penal în rem pentru a se descoperi măcar urme care să ducă la o astfel de ipoteză”, a mai menţionat Băsescu.

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak.

Instanţa confirmă: Traian Băsescu, URMĂRIT PENAL în dosarul RĂPIRII jurnaliştilor în Irak

De asemenea, instanța a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale față de Vasile Blaga.

Dosarul a fost redeschis după ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak, în 2005.