BĂTAIE generală în Parlamentul Moldovei de Crăciun. VIDEO

Deputații s-au luat la bătaie. Deputatul PCRM Grigore Petrenco a sărit cu pumnii la Marian Lupu. Totul s-a întâmplat după ce democratul l-a mustrat pe comunist, reproșându-i că este un guraliv și că este un deputat cu reputația pătată. Grigore Petrenco i-a replicat ceva urât liderului PD, iar cel din urmă s-a apropiat și l-a împins. Comunistul s-a aprins și a sărit la bătaie. În scurt timp, deputații s-au adunat în jurul celor doi bătăuși, iar totul a degenerat într-o bătaie generală.

RomaniaTV.net
26 dec. 2013, 13:17
BĂTAIE generală în Parlamentul Moldovei de Crăciun. VIDEO
Ultima şedinţă din 2013 a Parlamentului de la Chişinau s-a terminat cu bătaie generală. S-a întâmplat chiar în seara de Ajun. Motivul: deputaţii comunişti au luat cu asalt tribuna şi şi-au atacat colegii, nemulţumiţi de dezbaterile  pe tema proiectului de lege ce prevede numirea în funcţie a membrilor Consiulului Superior al Magistraturi.

 
În ultimele sesiuni ale Legislativului deputații au provocat mai multe altercații. De cele mai multe ori, protagoniștii încăierărilor au fost comuniștii. În unele cazuri în conflicte au fost implicați deputați democrați sau liberal-democrați.
Iată câteva din momentele încinse din Parlament care au marcat perioada dintre sesiunea toamnă-iarnă 2012 și cea de toamnă-iarnă 2013.
 
Pe 18 octombrie 2012, deputații comuniști s-au luat la harță cu colaboratorii Serviciului de Protecție și Pază de Stat, în încercarea de a-l aduce cu forța în Parlament pe social-democratul Victor Șelin. Atunci au avut loc îmbrânceli, iar după mai bine de 10 minute liderul PSD a fost „adus pe sus” în sala plenului.
 
 
Imagini video filmate de noi.md  
 
La o zi distanță, 19 octombrie, un nou incident. Vicespeakerul de atunci, Vlad Plahotniuc, a fost îmbrâncit de comunistul Iurie Muntean. Muntean discuta cu fostul său coleg de partid, Ion Ceban. Situația era tensionată, iar democratul s-a apropiat pentru a calma spiritele. Socialistul a plecat, iar Plahotniuc și secretarul general PCRM au continuat să discute aprins. Când democratul s-a întors să plece, Muntean a încercat să-l oprească cu forța. Când Plahotniuc a fost împins, în apărare i-a sărit democratul Adrian Candu. De cealaltă parte a venit comunistul Alexandr Petkov, însă conflictul nu a degenerat.

Sursa video: privesc.eu
 
Pe 8 noiembrie 2012, Iurie Muntean a fost protagonistul unei noi altercații. Comunistul a încercat să-l lovească în plină figură pe liberal-democratul Alexandru Cimbrinciuc. Cimbriciuc l-a împins pe comunistul Oleg Reidman, fapt ce a stârnit furia lui Muntean. Au urmat îmbrânceli între Cimbriciuc și Muntean, iar comunistul l-a lovit pe liberal-democrat.
 

Sursa video: privesc.eu
 
Următoarea altercație a avut loc pe 5 iulie 2013. Atunci deputații PLDM și PCRM s-au îmbrâncit în holul Parlamentului.  Apogeul scandalului a fost atins odată cu altercația dintre Eduard Mușuc și Ion Butmalai. Liberal-democratul era cât pe ce să sară la bătaie la comunist, după ce ultimul ar fi fost înjurat de mamă.  

În sesiunea de toamnă-iarnă 2013, prima altercație a avut loc în fața sediului Palatului Republicii, unde au loc ședințele plenare ale Legislativului. Pe 11 octombrie, zeci de enoriași au „asediat” clădirea și au blocat intrările, și nu au permis nici măcar deputaților să intre. Acestora li s-au alăturat parlamentarii PCRM, iar protestul pașnic a degenerat, comuniștii au îmbrâncit oamenii legii care asigurau ordinea publică. 

Sursa video: privesc.eu 

Pe 21 noiembrie 2013, deputații din nou s-au îmbrâncit în Parlament. Scena a fost generată din nou de deputații comuniști. Grigore Petrenco l-a bruscat mai întâi pe liberal-democratul Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei Economie, buget și finanțe, după care s-a repezit cu furie și asupra liberalului reformator Anatol Arhire. 

Și ultima încăierare din Parlament, a avut loc pe 24 decembrie, în ședința de încheiere a sesiunii de toamnă-iarnă. Totul a pornit de la un schimb de replici acide între Marian Lupu și Grigore Petrenco, care s-au luat la harță. Conflictul a degenerat într-o bătaie generală în Parlament. 

UNIMEDIA precizează că noul Regulament al Parlamentului, care a fost deja aprobat de plen, dar care încă nu a intrat în vigoare, prevede că deputații bătăuși pot fi sancționați cu tăieri din salariu sau pot să fie scoși din sală.