Bercea Mondial: Sacii cu bani ajungeau la Traian Băsescu. M-am întîlnit cu el de două ori la Craiova

Anghel Sandu, zis Bercea Mondial, a declarat înainte de a intra în sala de judecată că banii pe care susţine că i-a dat lui Mircea Băsescu ajungeau, de fapt, la şeful statului. De asemenea, interlopul spune că s-ar fi întâlnit de două ori cu preşedintele Traian Băsescu la Craiova.

25 sept. 2014, 05:59
Bercea Mondial: Sacii cu bani ajungeau la Traian Băsescu. M-am întîlnit cu el de două ori la Craiova

Bercea Mondial, atac dur la preşedintele României: banii care au ajuns la Mircea Băsescu erau destinaţi lui Traian Băsescu.

Întrebat pentru cine erau sacii cu bani, Bercea Mondial a răspuns că erau pentru Traian Băsescu: „Pentru Băsescu. Pentru Traian, nu pentru Mircea. Ce, el nu ştie?”, a spus interlopul. 

Tirada acuzelor lui Bercea Mondial nu se opreşte aici. Interlopul a declarat în sala de judecată că s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, la Craiova, de două ori, fără a da însă detalii despre momentul sau locul presupusei întrevederi.

Bercea Mondial, scandal la Curtea de Apel: Băsescu mi-a astupat gura VIDEO

Pavel Abraham: Sandu Anghel a făcut trimiteri concrete la preşedintele României şi la ‘înalţi funcţionari’ din PDL

Sandu Anghel zis Bercea Mondial a făcut joi, în timpul şedinţei de judecată cu uşile închise de la Curtea de Apel Piteşti, referiri concrete la preşedintele Traian Băsescu şi la persoane care au avut funcţii importante în Partidul Democrat Liberal (PDL), în perioada când acest partid se afla la guvernare, a afirmat avocatul Pavel Abraham.

„Domnul Anghel Sandu (…) a făcut trimiteri concrete (…) la preşedintele României, la o serie de înalţi funcţionari din fostul partid la putere, PDL. A cerut să facă o menţiune publică, în mod expres, cu privire la două persoane. Deocamdată, fiindcă nu mi-a dat probe, nu-mi permit să fac acest lucru pentru a plasa o vinovăţie, dar sunt persoane foarte, foarte importante, la un rang foarte mare chiar azi în viaţa politică românească, făcând trimitere inclusiv la familia domnului Băsescu”, a declarat Abraham, după ieşirea din sala de judecată.

El a precizat că Sandu Anghel a vorbit, în faţa instanţei, de o vizită efectuată de şeful statului la Craiova şi de o întâlnire pe care ar fi avut-o la Gara de Nord din Bucureşti ‘cu anumite persoane’. În plus, inculpatul a făcut trimitere ‘inclusiv la o persoană din anturajul foarte apropiat’ al preşedintelui, alta decât Mircea Băsescu.

„Eu nu-mi permit, fără probe temeinice, numai pe afirmaţii, să plasez vinovăţii asupra unor personalităţi. (…) Aceste lucruri le-am spus cât am putut eu de împachetat, ca să mă exprim mai popular, astfel încât să transmit şi mesajul acestui om, pentru ca publicul să afle starea de nemulţumire şi faptul că face trimiteri la locuri, momente, persoane concrete”, a spus avocatul.

Întrebat dacă instanţa s-ar putea autosesiza în urma afirmaţiilor făcute de Sandu Anghel, apărătorul său a explicat că eventual procurorul aflat în sală ar putea face acest lucru, dar cel mai probabil o anchetă în acest caz va începe în urma unui denunţ.

„Denunţul se va face dacă va fi cazul şi dânsul (Sandu Anghel – n.r.) m-a asigurat că va face acest lucru, cu probele aferente pentru ca să se poată face cercetări. Instanţa a fost sesizată cu un anumit lucru şi ea trebuie să se mărginească la acest lucru, chiar dacă a făcut aprecierile în instanţă”, a spus Abraham.

În opinia sa, faptele la care a făcut referire Sandu Anghel sunt foarte grave, iar dacă vor exista probe, persoane cu funcţii importante ar putea fi urmărite penal.

„După experienţa mea, sunt fapte deosebit de grave, care sunt conturate în anumite limite chiar prin lucrurile care s-au făcut până acum. Unele s-au concretizat, cu ce s-a întâmplat cu domnul Mircea Băsescu, iar altele ar putea fi concretizate şi în ce-l priveşte pe domnul Anghel Sandu. (…) Ceea ce a afirmă dânsul s-a făcut cu persoane, cu documente, iar în acest context o anchetă serioasă poate pune în lumină faptele acestea, care după părerea mea, dacă s-au consumat de această manieră, intră sub incidenţa legii penale, iar persoane importante, cu funcţii importante, ar crea o imagine negativă societăţii româneşti. Dar, ne-am obişnuit deja”, a spus avocatul Abraham.

El a adăugat că printre cei acuzaţi de inculpat nu se află candidaţi la preşedinţie, ci doar şefi ai unor partide.

Avocatul Pavel Abraham a mai afirmat că Sandu Anghel are de spus multe lucruri despre multe persoane importante pe care le-a cunoscut, dar unele dintre afirmaţiile sale ar trebui mai întâi să fie probate.

„Are extraordinar de multe de spus, foarte, foarte multe lucruri faţă de foarte multe persoane. Este un om complex, cu o pregătire şcolară redusă, dar cu o dotare nativă deosebită şi care ştie să cultive relaţiile cu personalităţi. (…) Pentru aceasta a recurs la diferite activităţi, unele apreciate ca legale, altele ca ilegale, dovadă că răspunde pentru unele, dar există şi o dreptate a lui, după părerea mea, care nu trebuie negată, chiar dacă uneori trebuie să ne îndoim de anumite aprecieri”, a declarat Abraham.

Referitor la afirmaţia lui Sandu Anghel, potrivit căreia banii pe care i-a dat lui Mircea Băsescu ar fi ajuns la şeful statului, Traian Băsescu, avocatul a apreciat că este vorba de o acuzaţie deosebit de gravă, care însă poate fi luată în considerare doar dacă este susţinută de probe.

„Sunt fapte care, după părerea mea, dacă sunt reale, deosebit de grave, sensibile, şi nu aş vrea să plasez o vinovăţie asupra domnului preşedinte sau a oricui altcuiva. Dacă faptele sunt reale, atunci ne vom strădui să le probăm în instanţă, dacă nu, vor rămâne în această formă, aşa cum opinia publică le-a perceput. (…) Nu aş putea să precizez o sumă, m-aş referi doar la sumele pe care le-a vehiculat, cele două milioane de care a afirmat la un anumit moment şi acum la sacii de bani. Sigur, dânsul face aprecieri de acest fel, că sumele sunt foarte mari, care au fost date. Dar asta trebuie dovedit. (…) Cu experienţa pe care o am, există o doză de credibilitate în foarte multe lucruri”, a mai spus Pavel Abraham.

În opinia sa, orice acuzaţie apărută în spaţiul public nu ar trebui să fie comentată decât în momentul în care este probată.

„Trebuie întâi să avem probe şi apoi să le vehiculăm public de o manieră atât de puternică, fiindcă ele au o consecinţă de imagine deosebită. Unii văd o relaţie directă cu domnul Mircea Băsescu sau fac trimitere la domnul preşedinte, eu cred că e un impact negativ deosebit în ceea ce priveşte imaginea României şi de aceea trebuie să fim cu toţii prudenţi, precauţi şi în măsura în care există probe, să le dăm, sau dacă nu să ne manifestăm rezerva cu privire la anumite aprecieri”, a explicat Abraham.

Curtea de Apel Piteşti judecă joi contestaţia depusă de interlopul Bercea Mondial la măsurile magistraţilor în dosarul în care este acuzat că a încercat să mituiască un gardian de la Penitenciarul Colibaşi.

Sandu Anghel a fost adus în faţa instanţei şi marţi, unde a  făcut scandal încă de când a fost dat jos din dubă. Acesta a lansat acuzaţii extrem de grave. „Ăsta-i un şantaj al lui Băsescu să nu fac denunţul, sacii de euro care mergeau în port la Constanţa. Mi-a astupat gura cu scandalul ăsta”, spunea Bercea Mondial.

Curtea de Apel Piteşti a admis marţi amânarea judecării contestaţiilor formulate de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi fiica sa, Izaura Anghel, faţă de măsurile preventive dispuse de Tribunalul Argeş în dosarul mituirii unui agent de la Penitenciarul Colibaşi.

Amânarea a fost admisă în baza unei cereri depuse la dosarul cauzei de avocatul ales al celor doi, care motiva că nu se poate prezenta la proces mai devreme de ora 15.00. După ce inculpaţii au refuzat să fie reprezentaţi de un avocat din oficiu, instanţa a stabilit un nou termen pentru data de 25 septembrie, la ora 8.30.

Tribunalul Argeş a dispus, pe 18 septembrie, luarea măsurii arestului la domiciliu în cazul Izaurei Anghel, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi dare de mită. Instanţa a admis, în acelaşi dosar, propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş privind arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a inculpatului Sandu Anghel, care deja execută o pedeapsă privativă de libertate în Penitenciarul Colibaşi.

În cazul Izaurei Anghel, Tribunalul Argeş a dispus luarea măsurii arestului la domiciliul din oraşul Drăgăşani, judeţul Olt, pentru o perioadă de 30 de zile.

Izaura şi Bercea Mondial au contestat măsurile preventive dispuse de Tribunal

Sandu Anghel şi Izaura Anghel sunt acuzaţi că au încercat să mituiască un agent de la Penitenciarul Colibaşi, potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.

Sumele de bani urmau să-i fie remise agentului prin intermediul Izaurei Anghel. Ulterior, Bercea Mondial a luat legătura telefonic cu fiica sa şi i-a cerut să-l contacteze pe agent şi să se întâlnească cu acesta.

Sandu Anghel a fost condamnat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 8 ani şi 9 luni închisoare pentru tentativa de omor calificat, după ce în 2011 şi-a înjunghiat unul dintre nepoţi, pe Ionuţ Anghel, în urma unei altercaţii care a avut loc într-un bar din oraşul Drăgăneşti-Olt. El îşi execută pedeapsa în Penitenciarul Colibaşi.