Bilanţul fostului ministru Rovana Plumb: Plăţi procesate către beneficiari de 933 milioane euro

Plățile procesate către beneficiarii fondurilor europene se cifrează, în prezent, la 933 milioane de euro iar valoarea liniilor de finanțare deschise se ridică la 19 miliarde de euro, potrivit bilanțului fostului ministru delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

18 oct. 2017, 07:56
Bilanţul fostului ministru Rovana Plumb: Plăţi procesate către beneficiari de 933 milioane euro

„Părăsesc portofoliul ministerial după un mandat scurt, de 7 luni. Sunt mândră că, din luna martie până astăzi, alături de echipa MDRAPFE, am deblocat fondurile europene și am scos România din sintagma zero absorbție, făcând posibilă intrarea banilor europeni în țară. În acest moment, avem 933 milioane euro plăți procesate către beneficiari, bani care se vor regăsi în absorbție, la fel cum se vor regăsi toate celelalte măsuri pe care le-am luat pe parcursul mandatului de ministru”, arată Rovana Plumb.

Pe lista celor mai importante obiective îndeplinite, fostul ministru amintește acreditarea autorităților de management, vitală pentru ca fluxul financiar aferent rambursărilor să funcționeze, să fie redusă, astfel, presiunea de pe bugetul de stat și să înceapă intrarea banilor europeni în țară.

Citeşte şi: Premierul Mihai Tudose i-a convocat pe noi minştri la prima şedinţă de Guvern

De asemenea, Rovana Plumb vorbește și despre deblocarea proiectelor cu impact major pentru România, cu efecte în creșterea absorbției de fonduri europene pe termen mediu și lung. „Concret, ce pași au fost făcuți: au fost evaluate, aprobate și contractate proiecte din domenii strategice, precum infrastructura de transport, infrastructura de apă și canalizare, situațiile de urgență etc. Fără aceste etape, nu existau premisele facturării și transmiterii documentelor, spre decontare, Comisiei Europene”, precizează sursa citată.

Valoarea liniilor de finanțare deschise este de 19 miliarde de euro, sumă care reprezintă 68% din alocarea totală a României, creându-se, astfel, cadrul necesar pentru ca beneficiarii să poată depune proiecte pentru finanțare din fonduri europene.

Valoarea totală a contractelor pentru finanțare semnate până în acest moment se ridică la 5,8 miliarde euro iar rata de contractare s-a triplat (de la 5% — în februarie, la 21% — în octombrie / procent raportat la alocarea totală aferentă României pentru actuala perioadă de programare).

Fostul ministru delegat pentru Fonduri Europene amintește și faptul că a fost demarat cel mai amplu proces de simplificare a legislației pentru sprijinirea beneficiarilor și accesul românilor la banii europeni.

„Au fost eliminate barierele existente, care îngreunau inutil absorbția. S-a renunțat la unele suprareglementări impuse de legislația națională în plus față de prevederile regulamentelor europene. Reluarea dialogului și a consultărilor cu reprezentanții Comisiei Europene până la cel mai înalt nivel, pentru urgentarea deblocării accesului României la fondurile europene”, se mai arată în bilanțul Rovanei Plumb.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a preluat marți mandatul de la Rovana Plumb.