Bombardamentele au ruinat Statul Islamic. Milioane de dolari, bani lichizi, au fost pierdute

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a pierdut până în prezent milioane de dolari în bombardamentele efectuate de coaliția internațională asupra rezervelor de lichidități ale acesteia în Irak și Siria, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt militar american.

17 feb. 2016, 20:32
Bombardamentele au ruinat Statul Islamic. Milioane de dolari, bani lichizi, au fost pierdute

Avioanele coaliției au lovit la sfârșitul săptămânii trecute zece clădiri în care se aflau rezerve de bani lichizi, potrivit colonelului Steven Warren, purtător de cuvânt al campaniei aeriene contra jihadiștilor din SI desfășurată de coaliția internațională condusă de Statele Unite.

„Nu avem date exacte, dar credem că se ridică la sute de milioane de dolari”, a apreciat colonelul Warren, aflat la Bagdad, întrebat despre suma totală pierdută de SI în bombardamente.

În ultimele săptămâni, aparatele coaliției s-au concentrat în mod deosebit asupra rezervelor de lichidități ale SI pentru a crea probleme de finanțare jihadiștilor. Aceștia sunt obligați să efectueze cu bani lichizi majoritatea tranzacțiilor lor, care sunt ilegale, potrivit Agerpres.

„Evident, este imposibil să ia foc toate bancnotele, poate că au recuperat puțin. Sunt însă de părere că această serie importantă de lovituri i-a afectat serios la portofel”, a mai afirmat Steven Warren.

În cadrul strategiei vizând să aducă prejudicii finanțelor deținute de islamiști, coaliția a atacat, de asemenea, infrastructurile petroliere aflate sub controlul SI.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că eforturile coaliției par încununate de succes, după cum arată recentul anunț al SI că se vede obligată să reducă salariile luptătorilor săi, indemnizațiile fiind reduse chiar și la jumătate.