CALENDAR ORTODOX 2015: Odovania praznicului Botezului Domnului

Odovania praznicului Botezului Domnului marchează încheierea perioadei de sărbătorire a Botezului Domnului nostru Iisus Hristos la răul Iordan. (odovánie - timpul de o săptămâna sau a opta zi după o sărbătoare împărătească, cînd se stinge influenţa ei, termenul este din limba slavonă şi înseamnă „sfârşit'', „dezlegare'' sau „încheiere'' a sărbătorii).

13 ian. 2016, 17:11
CALENDAR ORTODOX 2015: Odovania praznicului Botezului Domnului

Odovania praznicului Botezului Domnului; 
Sf. Cuv. Mucenici din Sinai și Rait; Sf. Nina

Greco-catolice 
Cuv. m. din Sinai și Rait

Romano-catolice 
Sf. Felix de Nola, pr. m.

Sfinții Cuvioșii Părinți uciși în Sinai și Rait sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 14 ianuarie.

Muntele Sinai a purtat pentru creștini o semnificație aparte, din perspectiva tradiției vechi-testamentare, fiind locul în care Dumnezeu a dat legea poporului ales. Aici s-au întemeiat numeroase așezăminte monahale, care au susținut tradiția monahismului sinaitic.

Călugării nevoitori în aceste locuri, aflate în calea năvălirilor barbare, au plătit adeseori cu preț de sânge credința și mărturisirea lor. Astfel au fost și părinții uciși în prima năvălire de la începutul secolului al IV-lea, când au pierit în Sinai 39 de pustnici și în Mănăstirea Rait 38 de călugări.

Năvălirea a doua a avut loc pe vremea Sfântului Ioan Gură de Aur și este relatată de un necunoscut, se pare din preajma Sfântului Nil Sinaitul. Se știe, astfel, că martirizarea cuvioșilor s-a făcut noaptea, după Slujba Utreniei. Unii au putut să fugă, între care și Cuviosul Nil, dar fiul său a fost luat rob. Prin iconomie divină Cuviosul Nil și-a găsit fiul care a fost vândut ca rob și a fost răscumpărat de episcopul cetății Eluzia, care l-a și hirotonit preot. Mergând la episcop, acesta l-a sfințit preot și pe Cuviosul Nil.