CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

23 mart. 2017, 03:49
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Mc. Nicon și cei 199 de ucenici ai lui

Greco-catolice 
Sf. cuv. m. Nicon și cei 199 învățăcei

Romano-catolice 
Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep.

Sfântul Cuvios Mucenic Nicon și cei o suta nouăzeci și nouă de ucenici ai săi sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 23 martie. 
Sfinții Mucenici au trăit în prima jumătate a secolului al treilea după Hristos. Nicon era originar din Neapolis (Italia), soldat în armata romană, în vremea împăratului Deciu (249-251).

Învățătură despre credință creștină știa de la mama sa, care era creștină, dar Sfântul Botez l-a primit mai târziu. Aflat într-o luptă, Sfântul Nicon și-a pierdut mare parte din tovarăși, iar el se afla înconjurat de potrivnici, atunci și-a adus aminte de sfatul mamei sale, a făcut semnul Sfintei Cruci și l-a chemat în ajutor pe Hristos. Atunci a scăpat nevătămat din încercuire și a început să se roage spre a fi botezat.

După botez, Sfântul Nicon a îmbrăcat și haina monahală într-o mănăstire din insula Hios, care avea o obște de 190 de călugări. A fost hirotonit episcop și i s-a încredințat conducerea mănăstirii.

Din Hios, Sfântul Nicon a plecat împreună cu toți monahii de sub oblăduirea sa, în Sicilia, unde a reușit să întemeieze o mănăstire într-un munte, cu viața deosebită. Întreaga obște a fost arestată însă de guvernatorul ținutului, Quintilian, și toți monahii au suferit martiriu, fiind torturați și apoi decapitați (sursa: vol. „Viețile Sfinților”).