CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

06 apr. 2017, 03:31
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida

Greco-catolice 
Sf. aep. Eutichie; Sf. ep. m. Irineu de Sirmium

Romano-catolice 
Sf. Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Sfântul Sfințit Irineu este pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 aprilie. 
A fost episcop al cetății Sirmium, la sud de Dunăre, în timpul împăratului Dioclețian (284-305). A fost prins de persecutorii creștinilor și a fost dus la judecată. Îndemnat să se lepede de credința sa și să aducă jertfe în templele romane, L-a mărturisit cu tărie pe Hristos. A fost închis și torturat, apoi decapitat, iar trupul i-a fost aruncat în râul Sava.

Astăzi este pomenit și Sfântul Ierarh Eutihie, patriarhul Constantinopolului. Născut în Frigia, părinții Sfântului Euthie erau Alexandru, soldat, și Sinezia, fiică unui preot, Isihie, care slujea în biserica Augustopoliei.

A fost trimis la Constantinopol pentru a-și completa studiile, la vârsta de 12 ani . Dar pentru faptul că Sfântul Euthie a înțeles că acest fel de cunoștințe nu le aduce iubitorilor săi nici un rod duhovnicesc iar înțelepciunea cea de sus este curată, pașnică, blîndă, bineascultătoare, plină de milă și de rod pentru cei care o îmbrățișează, a ales viața monahală.

Sfântul Eutihie a fost hirotonisit diacon, apoi preot, la vârsta de treizeci de ani. Iar haina monahală a îmbrăcat-o într-una din mănăstirile din Amasia. Aici a fost numit arhimandrit al tuturor mănăstirilor din mitropolia Amasiei și duhovnic al monahilor.

În acest timp a fost convocat, în anul 553 , la Constantinopol, al V-lea Sinod Ecumenic de către împăratul Iustinian cel Mare. S-a întâmplat atunci că mitropolitul Amasiei era bolnav și l-a rugat pe cuviosul Eutihie arhimandritul, să se ducă în locul lui la această mare întrunire a ierarhilor.

La Constantinopol Sfântul Eutihie a fost ales să ocupe scaunul patriarhal rămas vacant în urma morții patriarhului Mina. În această calitate a prezidat lucrările celui de-al V-lea Sinod Ecumenic la care au participat 165 de episcopi.

După mai mulți ani de păstorire a fost scos însă din scaun și trimis la mănăstirea sa din Amasia, din cauză că însuși împăratul a căzut în erezie. Aici a petrecut mulți ani în post și rugăciuni. Dar a fost din nou pus în scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până la trecerea sa la Domnul Sfântul Euthie (sursa: vol. „Viețile Sfinților”).