CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim vineri. Dezlegare la peşte

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

27 apr. 2017, 13:22
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim vineri. Dezlegare la peşte

Ortodoxe 
Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia

Greco-catolice 
Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian. 

Romano-catolice 
Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m.

Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 28 aprilie, sunt dintre cei șaptezeci de apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Au fost amândoi ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Iason era din Tesalonic, în casa lui fiind găzduiți Sfinții Pavel și Sila în timpul călătoriei lor misionare.

Potrivit tradiției, Sfântul Iason a fost mai târziu episcop al Tarsului Ciliciei. Sfântul Sosipatru era din provincia Bereea, și a fost mai târziu episcop al Iconiei din provincia Pamfilia.

Tot astăzi sunt pomeniți Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dada, care au suferit moarte martirică în timpul persecuției împăratului Dioclețian în satul Ozovia de lângă cetatea Durostorum, din sudul Dunării.

Aceștia au fost pârâți că sunt creștini, au fost legați în lanțuri și îndemnați să lepede credința creștină și să aducă jertfe zeilor.

Pentru că nu au primit să aducă jertfe și să se închine zeilor, sfinții mucenici au fost duși în satul lor, în Ozovia, unde li s-a tăiat capul. Pătimirea lor s-a petrecut într-o zi de 28 aprilie, în anul 304.