Carles Puigdemont, premierul Cataloniei: În următoarele ore trebuie să ne menţinem ţara în viaţă

Premierul catalan, Carles Puigdemont, a îndemnat vineri la calm populația și instituțiile, după declarația de independență adoptată de parlamentul Cataloniei.

27 oct. 2017, 15:48
Carles Puigdemont, premierul Cataloniei: În următoarele ore trebuie să ne menţinem ţara în viaţă

‘În orele următoare trebuie să ne menținem țara în viață. Trebuie să o facem într-un mod pașnic, civilizat și demn, așa cum am făcut și vom face mereu’, a spus Puigdemont în prima sa declarație publică dată după ce parlamentul Cataloniei a adoptat o rezoluție ce declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ‘stat independent care ia forma unei republici’.

Adresându-se — pe scările din interiorul parlamentului catalan — celor circa 700 de primari susținători ai independenței și membrilor propriului guvern, Carles Puigdemont a lăudat parlamentarii care mai devreme au făcut ‘un pas îndelung așteptat’ și pentru care mulți catalani au luptat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Parlamentul catalan şi-a declarat independenţa faţă de Spania. Madridul pune sub tutela sa Catalonia GALERIE FOTO, UPDATE

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a lansat și el un apel la calm, dar a asigurat că va „restaura legalitatea” în Catalonia, după ce Senatul de la Madrid l-a autorizat să suspende autonomia acestei provincii, în virtutea articolului 155 din Constituția Spaniei.

El va conduce în cursul serii o reuniune a cabinetului său pentru a decide măsurile concrete ce se vor lua imediat în cadrul procesului de punere a Cataloniei sub tutelă, una dintre deciziile evocate fiind demiterea lui Puigdemont și a guvernului acestuia.