Cât de repede poţi să îţi înmatriculezi o firmă în România şi cât durează această operaţiune în alte ţări

Procesarea cererii de înmatriculare a unei firme sau a unei cereri de mențiuni durează, în medie, 16 ore în România, în timp ce în Belgia, Danemarca, Slovenia și Turcia durata este de o oră, se arată în 'The International Business Registers Report 2016', citat de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

RomaniaTV.net
19 iun. 2016, 10:12
Cât de repede poţi să îţi înmatriculezi o firmă în România şi cât durează această operaţiune în alte ţări

‘Țările europene unde este înregistrată cea mai mică medie a timpului pentru procesarea unei înmatriculări sau mențiuni, respectiv o oră, sunt Belgia, Danemarca, Slovenia și Turcia.

În România, pentru procesarea unei cereri de înmatriculare sau a unei cereri de mențiuni sunt necesare, în medie, 16 ore, spre deosebire de anul trecut, când procesarea unei mențiuni se realiza în 32 de ore’, informează ONRC.

Potrivit raportului, înmatricularea durează, în medie, 16 ore și în Austria, Germania, Italia, Lituania și Marea Britanie.

Conform ediției din acest an, spune ONRC, datele arată că nu este o diferență majoră între timpul necesar înmatriculării unei firme și cel pentru operarea mențiunilor, ceea ce înseamnă că procedurile sunt oarecum similare pentru cele două tipuri de operațiuni, informează Agerpres.

‘Pe de altă parte, rezultatele de anul acesta confirmă tendința înregistrată încă de anul trecut, și anume că modalitatea de transmitere a documentelor influențează timpul de procesare, respectiv timpul de procesare al unei solicitări scade dacă formatul este digital. Cea mai utilizată metodă pentru depunerea cererilor de înmatriculare rămâne, în continuare, formatul hârtie — 28,3%, urmată de variantele electronice: imagini — 16,3%, internet — 12,1% și date — 8,4%.

De asemenea, studiul publicat anul acesta a scos în evidență că, la nivel global, informațiile de bază referitoare la profesioniștii înregistrați în registrul comerțului (informații despre o anumită firmă, identificarea unei firme sau a numelui acesteia) reprezintă categoria cea mai solicitată de informații, cu un procent de 61%, pe când informațiile despre modalitatea de înregistrare a unei firme (18%) sau legislația în domeniu (2%) nu au prezentat la fel de mult interes’, precizează instituția, informează Agerpres.

The International Business Registers Report 2016 este un studiu comparativ rezultat al colaborării organizațiilor internaționale ale registrelor comerțului, respectiv: ECRF (European Commerce Registers’ Forum), CRF (Corporate Registers Forum), IACA (International Association of Commercial Administrators) și ASORLAC (Association of Registers of Latin America and the Caribbean). Raportul a reunit respondenți din 89 de țări, împărțite în patru categorii în funcție de regiunea geografică în care sunt situate: Europa, Africa și Estul Mijlociu, regiunea Asia — Pacific, precum și America de Nord și America de Sud.