Căutarea celei de-a treia victime din Munţii Călimani a fost sistată din cauza riscului producerii de alte avalanşe

Căutarea celei de a treia victime în urma avalanșei din Călimani a fost sistată, temporar, din cauza vremii nefavorabile și a riscului la care ar fi supuși salvatorii, a declarat pentru AGERPRES, sâmbătă, șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui.

02 dec. 2017, 09:14
Căutarea celei de-a treia victime din Munţii Călimani a fost sistată din cauza riscului producerii de alte avalanşe

”Riscul este ca pe cei care merg acolo să-i surprindă o nouă avalanșă. La ora când vorbim, starea zăpezii nu permite să reluăm căutările acolo (…) Stratul de zăpadă era pe alocuri mai mare de 4-5 metri”, a spus Burlui.

Două dintre cele trei victime ale avalanșei de vineri din Călimani au fost găsite. Este vorba de un pompier în vârstă de 36 de ani, în viață, iar a doua, o femeie, declarată decedată după ce s-au executat timp de o oră manevre de resuscitare.

Șeful ISU Suceava a adăugat că în zonă au fost trimise și două șenilate, dar și un balon de iluminare, respectiv un dispozitiv cu generator care oferă vizibilitate pe o rază mai mare. De asemenea, câinele de căutare Oli al inspectoratului se află în dispozitivul de salvatori, acesta nefiind la prima acțiune de căutare de persoane, potrivit lui Burlui.

O avalanșă în Munții Călimani a surprins, vineri, trei persoane, dintre care doi pompieri, care participaseră la o acțiune de amplasare a unui steag tricolor în Munții Călimani, de Ziua Națională. Potrivit șefului ISU Suceava, la acțiunea de căutare-salvare participă câteva zeci de persoane — salvamontiști, jandarmi montani, pompieri și câinele de căutare și salvare.

Citeşte şi Operaţiune dramatică de salvare. Trei persoane, surprinse de o avalanşă în Masivul Călimani UPDATE

La fața locului s-a acționat cu 46 de pompieri 9 jandarmi montani, 14 salvamontiști din Vatra Dornei și de la Consiliul Județean Suceava, 6 militari de la Unitatea Militară Roșu, 5 lucrători de la Ocolul Silvic Vatra Dornei și doi de la Rezervația Călimani. S-au folosit telefoane satelitare pentru zonele fără semnal. S-au mobilizat 10 ambulanțe, 2 autoșenilate, o ambulanță SMURD, un cuplu chinotehnic și mai multe autoturisme de teren.

Steagul tricolor este înălțat de salvamontiștii din Vatra Dornei pe cele patru vârfuri ce delimitează Țara Dornelor — Pietrosul Călimani, Omu Suhard, Pietrosul Bistriței și Giumalău, în fiecare an, din 2013.