Cazul care a cutremurat lumea: 37 de copii au murit otrăviţi

O importantă activitate minieră clandestină a fost depistată într-o regiune forestieră din Columbia, unde justiția efectuează în prezent o anchetă privind condițiile în care au murit 37 de copii, despre care se crede că au fost otrăviți cu mercur, au anunțat joi surse oficiale citate de AFP.

05 feb. 2016, 06:29
Cazul care a cutremurat lumea: 37 de copii au murit otrăviţi

Biroul Avocatului poporului „a constatat o importantă activitate minieră ilegală în Choco (departamentul de nord-vest), unde Curtea Constituțională a sesizat moartea a 37 de copii”, potrivit unui comunicat.

„Așa cum a avertizat încă din iunie 2014, avocatul poporului a constatat încă o dată efectele devastatoare ale activității miniere ilegale în departamentul Choco”, se mai menționează în comunicat.

Curtea Constituțională a acceptat miercuri o plângere a reprezentanților comunităților indigene din Choco împotriva statului columbian, în urma morții a 37 de copii și a intoxicării altor 64, victime în 2013 și 2014 ale unor maladii ce ar putea fi legate de otrăvirea cu mercur, care este utilizat în mine.

Curtea a mai dispus o anchetă asupra impactului activității miniere și a exploatării forestiere asupra mediului în municipalitatea Quibdo, precum și în valea râului Atrato.

Avocatul poporului a lansat în 2014 o alertă de urgență umanitară din cauza „situației critice a drepturilor omului în Choco din cauza impactului activității miniere ilegale și a înfruntărilor între bande criminale”.

Potrivit ultimelor statistici oficiale disponibile din 2012, activitatea minieră legală reprezintă 2,3% din PIB-ul columbian. Însă jumătate din minele țării sunt exploatate clandestin și servesc ca sursă de finanțare pentru grupurile armate ilegale, notează AFP.