Ce sume de bani mai încasează ucrainenii refugiați din România. Ajutoarele de la stat sunt mult mai mici față de anul 2023

Ucrainenii nu mai primesc atât de mulți bani ca în anul 2022-2023. Suma încasată în 2024 este mult mai mică față de anii trecuți. Vezi mai jos detaliile.
Filip Stan
12 mai 2024, 11:39
Ce sume de bani mai încasează ucrainenii refugiați din România. Ajutoarele de la stat sunt mult mai mici față de anul 2023

Ucrainenii au fost nevoiți să plece din calea războiului, astfel că, mulți s-au stabilit în România, în timp ce alții au plecat în Polonia, Bulgaria sau alte țări din Europa.

Citește și Românii înșală statul german pretinzând că sunt refugiaţi ucraineni

După ce rușii au invadat spațiul ucrainean, poporul din Ucraina a fost nevoit să își ia bagajele și să fugă din calea armelor și a bombardamentelor, care nu s-au încheiat nici în prezent, din 2022, luna februarie.

Mulți oameni au fugit în țara noastră, țara care i-a primit cu brațele deschise și care le-a oferit o șansă la o nouă viață, și nu numai. Cetățenii ucraineni beneficiază și astăzi de bani din partea statului, cu care să își cumpere mâncare sau să își achite chiririile.

Chiar și așa, Guvernul a decis ca anul acesta, refugiații să nu mai primească atâția bani ca anul trecut.

Cu o datorie de 52% din valoarea PIB-ului, Guvernul a decis să fie mai „blând” cu acordarea de fonduri de la bugetul de stat.

Astfel, refugiații au ajuns să primească mult mai puțini bani.

După mai bine de doi ani de când armata rusă a invadat spațiul ucrainean, mulți dintre ucraineni încă se află pe meleagurile țării noastre, departe de zbuciumul din țara lor.

Statul român a încercat să le facă „vecinilor” noștri șederea cât mai plăcută, așa cum au făcut și multe companii care le-au oferit beneficii și locuri de muncă.

Au primit și servicii medicale gratuite de la clinici sociale, medicamente, dar anul 2024 nu le-a mai adus la fel de multe indemnității ca 2023, respectiv 2022.

„Suma alocată pentru decontarea cazării persoanelor de origine ucraineană în luna ianuarie 2023 a fost de 1.688.480,96 de lei. Suma solicitată pentru persoanele de origine ucraineană în luna ianuarie 2024 a fost de 102.200 de lei”, a transmis ISU Delta, prin intremediul unui comunicat de presă.

La finalul lunii aprilie 2023, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, care este bugetul pe care îl vor primi refugiații, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a fi eligibili.

Regulile impuse refugiaților ucraineni pentru a primi în continuare ajutor de la stat

Din luna mai 2023, o singură persoană primește de la stat 600 de lei pentru mâncare și 750 de lei pentru chirie. În total, primește un ajutor de 1.350 de lei, pe lună.

Înainte de hotărâre, un cetățean ucrainean primea de la statul român 2.100 de lei, acum, însă, diferența se poate vedea clar. Veniturile refugiaților ucraineni care s-au stabilit în România au scăzut cu 750 de lei.

Spre exemplu, o familie formată din 3 persoane primește de la stat 3,800 de lei, bani care să le ajungă pentru cazare și mâncare.

Înainte de decizia amintită anterior, aceeași familie primea, din bani publici, de la fondul de stat, nu mai puțin de 6.300 de lei.

Dacă la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina bani ajungeau la proprietarii de apartamente care îi cazau, situația s-a schimbat în prezent. Sumele pentru refugiați le sunt virate direct pe carduri.

Astfel că, pentru a putea să-și primească ajutorul, refugiații trebuie să îndeplinească și anumite condiții, nu doar să fie cetățeni din Ucraina.

În primul rând, trebuie să facă o dovadă că sunt înscriși la oficiul de șomaj sau că sunt angajați.

Citește și Criza refugiaţilor din Ucraina. O familie a vrut să intre în România cu peste 1,5 milioane de dolari

În al doilea rând, dacă au copii, trebuie să-i înscrie la o școală din țara noastră, conform Bugetul.ro.

Spynews
Anca Țurcașiu a devenit bunică! Nora sa a adus pe lume o fetiță. Ce nume va purta micuța: „Sunt cea mai fericită de pe pământ...” / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Alină Bădic, avertismente pentru zodii! Se schimbă tot în următoarea perioadă
Capital.ro
România, țintă pentru Armata RUSĂ. Ne salvează UNGURII: Nu vom permite!
Playtech.ro
Dumnezeule, ce și-a făcut la față! Imagini ȘOC cu Iulia Albu. ULUITOR cum arată acum
DailyBusiness
Salariu de 2500 de euro pentru români! Cine primește banii
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Trei persoane și-au pierdut viața într-un teribil accident, în Iaşi. Un politician AUR și iubita lui au acroșat un pieton și s-au oprit într-un cap de pod / FOTO
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere. Un cunoscut lăutar s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o boală grea: "Dumnezeu să te ierte..." / FOTO
Evz.ro
Sfaturi pentru zilele de caniculă. Cum să te răcorești fără aer condiționat
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Călin Geambașu și mama copilului său se plimbă prin instanțe de cinci ani, dar... 'Mă sărută de față cu avocații' 😲
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a reapărut. A fost începutul sfârșitului”
Capital.ro
Vor să interzică definitiv în UE. Produsul care dispare complet din România: Sunt vieți în joc
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Coaliția va Stabili Miercuri Data Alegerilor Prezidențiale, spune Nicolae Ciucă
MediaFlux
NATO a pus ARMELE NUCLEARE în ALERTĂ! ÎNCEPE ARMAGHEDONUL?
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?