Cea mai mare operaţiune de căutare din istoria României. Peste 1.300 de oameni îl caută pe pilotul dispărut

Luni s-a intrat în cea de-a patra zi de căutări a pilotului dispărut în cursul după-amiezii de joi, iar forţele mobilizate pentru găsirea sa sunt fără precedent. După cum a anunţat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, 1.350 de oameni îl caută pe pilotul dispărut, iar aria căutărilor a fost extinsă. În căutarea pilotului Mircea Crăciun sunt verificate şi înregistrări cu camere de supraveghere montate în munţi, pe pârtii, la telecabine, la cabane sau la orice unitate care are astfel de echipamente, a precizat luni secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.

10 aug. 2015, 07:27
Cea mai mare operaţiune de căutare din istoria României. Peste 1.300 de oameni îl caută pe pilotul dispărut

Mircea Crăciun, pilotul care a dispărut cu planorul, joi, după ce şi-a luat zborul din Masivul Postăvarul, este de negăsit. Autorităţile au intrat în cea de-a patra zi de căutări, iar numărul efectivelor care participă la această operaţiune a fost suplimentat, după cum a anunţat luni secretarul de stat din cadrul MAI, Raed Arafat.

Citeşte şi ULTIMELE IMAGINI cu planorul dispărut în munţi. Unde s-ar putea afla EPAVA VIDEO

„În căutările pilotului planorului dispărut, am solicitat toate înregistrările, acolo unde au putut fi stocate, începând de joi, de pe camerele de supraveghere montate în munţi, respectiv pe pârtii de schi, cabane, telecabine”, a spus secretarul de stat pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit secretarului de stat, informaţia potrivit căreia în Poiana Ţapului ar fi fost identificate bucăţi de plastic a fost infirmată odată ce echipele de căutare au ajuns la faţa locului.

Raed Arafat a precizat că, la indicaţiile familiei pilotului, echipele de căutare au extins aria spre zonele împădurite din judeţele Harghita, Covasna şi Bacău, în ideea în care acestea nu ar fi putut fi văzute suficient de bine din aparatele de zbor.

După analiza de duminică, a fost pornită căutarea terestră, dar numai pe zonele împădurite, din traiectele pe care de regulă le practica pilotul şi care au fost analizate şi de meteorologi, că ar fi posibil să fi ajuns pe acolo. Aceste traiecte au fost date în judeţele Harghita, Covasna, Bacău, unde acum avem echipe care caută în zona respectivă, câţiva kilometri la dreapta şi la stânga traiectelor care s-au pus pe hartă.

Aviaţia continuă să activeze astăzi, până seara, în anumite zone care ni s-au dat, inclusiv din judeţele Prahova şi Argeş. Efectivele care lucrează astăzi sunt deja de peste 1.200 de persoane: poliţişti, jandarmi, salvamontişti, voluntari, pompieri, personal de la Oculul Silvic. Cu siguranţă este cea mai mare operaţiune de căutare/salvare„, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat din MAI a vorbit şi despre un apel fals, la 112, în legătură cu această operaţiune de căutare: „Din păcate, am avut şi un anunţ fals, intenţionat. Cineva a spus că a văzut avionul într-o zonă apropiată Predealului. Am trimis oameni, s-a verificat şi pe calea aerului. Persoana nu a mai răspuns apoi la telefon, într-un târziu a răspuns şi a negat că a sunat, chiar dacă numărul figurează la STS, cum că de la numărul acela s-a sunat. Din păcate este cartelă pre-pay, nu ştim cine a sunat, dar ne-a consumat resurse, ne-a consumat timp şi oameni„.