ULTIMELE IMAGINI cu planorul dispărut în munţi. Unde s-ar putea afla EPAVA VIDEO

Secretarul de stat Raed Arafat a primit de la o turistă o poză cu un planor care pare a fi chiar cel dispărut joi, după ce a decolat de pe aerodromul Ghimbav, informează România TV. Astfel, aria de căutare a fost extinsă în alte două judeţe şi din nou în zona Postăvaru. În plus, Ministerul Transporturilor investighează motivele pentru care dispariţia planorului a fost anunţată abia după nouă ore.

09 aug. 2015, 06:15

Operaţiunile de căutare a planorului dispărut încă de joi în munţi au fost reluate duminică. Echipe formate din jandarmi montani şi echipaje ISU participă la acţiune.

Citeşte şi: PLANORUL DISPĂRUT în munţi. Raed Arafat: Vom continua căutările până la găsirea pilotului dispărut

Căutările sunt sprijinite aerian de 12 aeronave, care îl caută pe pilotul dispărut în munţi, cu planor cu tot. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, acesta a primit o fotografie de la o turistă cu un planor care seamănă cu cel dispărut. Astfel, căutările au fost extinse din nou.


Raed Arafat a explicat, într-o intervenţie telefonică la România TV că, după primirea pozelor cu un planor ce pare a fi cel dispărut, căutările s-au concentrat în zona Postăvarul, urmând să fie trimise inclusiv parapante cu motor care să survoleze zona, întrucât terenul este foarte accidentat. Totuşi, căutările terestre vor continua.

„Sperăm să avem rezultate azi. Căutările sunt extre de dificile, mai ales că, am discutat şi cu un coleg de la Aeroclub, planorul putea sa zboare în perioada respectiva şi cateva sute de kilometri”, a menţionat Raed Arafat.

Întrebat de ce autorităţile au aflat după nouă ore despre dispariţia planorului care a decolat, joi după-amiază, de la Aeroclubul din Ghimbav, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a răspuns:

„În legătură cu chestiunea aceasta, Ministerul Transporturilor investighează de ce şi va stabili care a fost motivul care a dus la întârzierea aflării acestei informaţii”.

Comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, a afirmat că joi, atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două- trei ore, fiind vorba despre un zbor de „verificare după asamblare”, se arată într-un comunicat al ROMATSA.

Peste 850 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari, salvamontiști, pădurari și voluntari participă sâmbătă dimineața la căutarea planorului dispărut în urmă cu două zile, forțele care participă la această acțiune fiind suplimentate din dispoziția vicepremierului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Din datele obţinute a reieşit că pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, „mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul, potrivit MAI.

Citeşte şi: Planor PRĂBUŞIT în munţi. Informaţii contradictorii despre pilot. Căutările, sistate pe timpul nopţii

„Procurorii braşoveni solicită ajutorul opiniei publice cu orice informaţie care poate duce la identificarea planorului, viaţa pilotului depinzând de trecerea timpului”, se arăta în comunicatul MAI.