Cei trei copii găsiţi abandonaţi de către părinţi în casă, flămânzi şi însetaţi, vor reveni în familie

Cei trei fraţi de trei luni, doi şi patru ani, din localitatea vasluiană Grumezoaia, care au ajuns cu ambulanţa la spital după ce au fost abandonaţi de către părinţi în casă şi găsiţi flămânzi, însetaţi şi murdari, vor reveni în familie după externare, a decis autoritatea pentru Protecţia Copilului.

16 aug. 2016, 16:31
Cei trei copii găsiţi abandonaţi de către părinţi în casă, flămânzi şi însetaţi, vor reveni în familie

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui a decis ca cei trei fraţi de trei luni, doi şi patru ani care, la sfârşitul săptămânii trecute, au ajuns cu ambulanţa la spital după ce au fost abandonaţi în casă de către părinţi, să revină în familie, odată cu externarea lor. Specialiştii instituţiei susţin că, cel puţin deocamdată, nu pot interveni pentru a scoate micuţii din familie, deoarece nu există niciun temei legal.

„Cei trei copii au fost internaţi în spital împreună cu mama lor, ceea ce presupune că nu putem interveni legal pentru a-i prelua şi institui o măsură specială de protecţie pentru ei. Minorii au fost evaluaţi medical şi, în prezent, starea lor de sănătate este una bună”, a declarat, marţi, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

Reprezentanţii DGASPC Vaslui au anunţat că au declanşat o anchetă în acest caz, în funcţie de care vor decide pe viitor dacă cei trei fraţi vor rămâne în familie.

„Cazul va fi evaluat detaliat, împreună cu celelalte autorităţi competente, în urma căreia vom stabili ce măsuri adoptăm în interesul superior al copiilor. Dacă există risc major, atunci se poate interveni printr-o ordonanţă preşedinţială”, susţine Irina Cîmpeanu.

Procedura de scoatere a copiilor din familie prin ordonanţă preşedinţială durează, potrivit celor de la DGASPC Vaslui, minimum o săptămână, având în vedere că la dosarul ce trebuie prezentat în instanţă trebuie depuse documente prin care să fie argumentată măsura de protecţie specială.

Cei trei fraţi din Grumezoaia au fost găsiţi, sâmbătă, în casă, murdari şi flămânzi, iar cel mai mic dintre ei şi deshidratat, după ce au fost abandonaţi de către părinţi. Copiii au fost descoperiţi de către asistentul maternal în grija căruia se află două surori de-ai acestora.

Femeia venise sâmbătă la prânz cu copiii pe care îi avea în îngrijire pentru a fi văzuţi de către părinţi. Îngrijorată de modul în care arătau copiii, aceştia fiind nemâncaţi, neîngrijiţi şi însetaţi, femeia l-a anunţat pe primarul comunei, iar acesta a sunat la numărul de urgenţă 112.

Un echipaj de Ambulanţă s-a deplasat la locuinţa indicată de către primar, a acordat îngrijiri medicale celor trei fraţi şi apoi i-a transportat la Spitalul Municipal Huşi.

Părinţii celor trei copii se aflau sub monitorizarea asistenţilor sociali ai comunei, în condiţiile în care, în urmă cu jumătate de an, alţi doi copii ai acestora au ajuns în plasament.

„Părinţii acestor copii îi lasă în casă şi pleacă aiurea prin sat, umblând toată ziua după băutură. În cursul zilei de astăzi cică ar fi fost văzuţi de către consăteni cu nişte cumpărături cum se îndreptau spre locuinţă, însă, se pare că nu au mai ajuns acolo. Noi îi aveam în monitorizare şi încă de la preluarea de către Direcţia pentru Protecţia Copilului a celor doi copii, în luna februarie, şi-au luat angajamentul că nu vor recidiva, ci vor avea grijă de ceilalţi trei copii mai mici. Din păcate, cu toate eforturile noastre, părinţii nu au putut să se ţină de angajament, drept dovadă fiind situaţia micuţilor găsiţi abandonaţi în casă”, a declarat primarul comunei Dimitrie Cantemir, Dumitru Roman.