Chimiştii din Politehnică au analizat substanţele din buretele ars în Colectiv. Concluziile sunt şocante

Mai mulţi chimiști de la Universitatea Politehnica din București au analizat substanţele rezultate în urma arderii buretelui folosit pentru izolarea fonică în clubul Colectiv, depistându-se monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, monoxid de azot, dar și bioxid de azot.

03 nov. 2015, 13:42
Chimiştii din Politehnică au analizat substanţele din buretele ars în Colectiv. Concluziile sunt şocante

Am încercat să vedem ce produs de ardere dă acest burete. La universitate avem o instalație prin care putem să reținem produșii de ardere și să îi identificăm. O bucată din acel burete a fost ars şi am analizat gazele care rezultă în procesul de ardere„, a declarat, pentru România TV, președintele Senatului Universităţii Politehnice Bucureşti, Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.

Citeşte şi INCENDIU CLUB COLECTIV. LISTA cu numele persoanelor internate. În ce stare se află fiecare victimă

Potrivit acesteia, ponderea cea mai mare în amestecul de gaze era deținută de monoxidul de carbon, care poate omorî „aproape instantaneu”.

Majoritar rezultă monoxidul de carbon. Acest gaz blochează, are o afinitate extraordinară pentru hemoglobină, împreună cu care formează un compus foarte stabil — carboxihemoglobina și produce moartea prin asfixiere. Alături de monoxidul de carbon se identifică acidul cianhidric, care este un acid extrem de coroziv față de țesutul viu, acidul clorhidric cu aceeași acțiune extrem de agresivă față de mucoase atunci când cel aflat în asemenea situație a inhalat o asemenea substanță, monoxid de azot și bioxid de azot.

De asemenea și aceștia sunt toxici pentru organism. Principalul efect nociv îl exercită monoxidul de carbon care blochează hemoglobina și ceilalți constituenți — acidul cianhidric, acidul clorhidric. Oxizii de azot sunt de asemenea și ei extrem de toxici. Numai monoxidul de carbon putea omorî. Este o moarte instantanee aproape. Inhalarea se face pe nesimţite, monoxidul a blocat oxigenarea organismului. Am mai văzut oameni care au sobe nereglate şi sunt găsiţi morţi”, a explicat Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi Izolarea blocului cu polistiren, problematică în cazul izbucnirii unui incendiu VIDEO

Scânteia pe care o vedem când urmărim un artificiu înseamnă o granulă din material pirotehnic, care poate să degaje şi o temperatură de 2000 de grade Celsius. Din arderea materialului plastic s-au degajat acele substanţe. Nu este normal că s-a utilizat acest material, eu invoc nevoia profesioniştilor când se iau nişte decizii„, a mai spus Ecaterina Andronescu.