China plasează în carantină un oraş cu populaţie mai mare decât a României ca parte a strategiei „zero Covid”

Metropola chineză Chengdu, capitala regiunii Sichuan, va intra în lockdown. Autorităţile încearcă să prevină o creștere a cazurilor de COVID înaintea unei importante reuniuni a Partidului Comunist Chinez .

01 sept. 2022, 13:29
China plasează în carantină un oraş cu populaţie mai mare decât a României ca parte a strategiei „zero Covid”

Chengdu, care produce circa 1,7% din PIB-ul Chinei, a intrat în lockdown începând de joi. Decizia a fost luată de autorități după ce miercuri au fost raportate 157 de cazuri de COVID, iar în ultimele zece zile, circa 900 de cazuri din 21 de milioane de locuitori ai orașului. Ca termen de comparație, România înregistrează în acest moment câteva mii de cazuri noi în fiecare zi și nu a introdus niciun fel de restricții.

Toți cetățenii din Chengdu sunt practic închiși în locuințele lor pe termen nelimitat, scrie Bloomberg. O singură persoană dintr-o gospodărie are voie să iasă din casă, o dată pe zi, pentru cumpărături. Nimeni nu are voie să iasă din oraș fără un test făcut în ultimele 24 de ore.

Cum afectează politica „zero Covid” economia

Spre deosebire de aproape toate celelalte ţări ale lumii, China continuă să aplice o politică sanitară strictă, cunoscută drept ”Covid Zero”. Autorităţile decretează lockdown-uri localizate, impun în anumite locuri teste PCR la fiecare 72 sau chiar 48 de ore, iar persoanele care se deplasează în altă provincie riscă să intre în carantină.

Această politică are un puternic impact asupra economiei şi nu se preconizează că ea va fi relaxată înaintea celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, care va avea locîn această toamnă.

Chengdu este unul dintre cele mai importante centre industriale ale Chinei. Companii ca Siemens, Toyota, VW, Foxconn (care asamblează produse Apple), Lenovo sau Intel au facilități de producție aici.

Orașul este un pol al industriei IT&C, atrăgând multinaționale precum IBM, Cisco, Nokia, Sony Motorola, SAP, Siemens, Canon, HP, Xerox, Microsoft, Tieto, NIIT, MediaTek, AMD sau Wipro. Ca urmare, lock-down-ul ar putea duce, de pildă, la o creștere a prețurilor componentelor electronice. Unul dintre produsele care s-ar putea scumpi sunt iPad-urile, care se produc în Chengdu.

Citeşte şi: Cresc tensiunile în Asia. Taiwanul a doborât o dronă care le-a încălcat teritoriul