Ciudăţeniile naturii. Lacul Hillier, lacul roz pentru care încă nu s-a găsit o explicaţie

La orele de geografie, toţi copiii învaţă că pe hărţi apele se marchează cu albastru. Cum natura este un izvor nesecat de surprize pentru omenire, există în lume şi câteva ape care ar trebui să apară cu roz pe hărţile din atlase.

RomaniaTV.net
25 mart. 2013, 09:11

Lacul Hillier, din Australia, este unul dintre cele câteva lacuri roz care există pe Pământ. Localizat pe Middle Island, una dintre insulele şi insuliţele care alcătuiesc arhipelagul Recherche, văzut de sus lacul pare o uriaşă gumă de mestecat. Cu o lungime de aproximativ 600 de metri, lacul este înconjurat de o plajă cu nisip, dincolo de care se întind pretutindeni păduri de niaouli şi eucalipt. Pe latura sudică a lacului fâşia de pădure este ceva mai îngustă, astfel încât oceanul este foarte aproape.

Spre deosebire de lacul Retba, din Senegal, unde concentraţia foarte mare de sare face ca apa să fie roz, în cazul lacului Hillier, care este, de asemenea, un lac sărat, cauza exactă nu a fost încă determinată. Totuşi, se speculează că rozul apei ar putea fi dat de o vopsea produsă de Dunaliella salina şi Halobacteria. O altă ipoteză este că bacteriile halofilice de culoare roşie s-au fixat în crustele de sare, iar numărul lor fiind foarte mare apa a ajuns să pară de culoare roz. Totuşi, în urma studiilor efectuate pe mostre de apă din Hillier nu s-au găsit urme de alge.

Lacul roz de pe Middle Island a fost descoperit în 1802, când un navigator britanic, Matthew Flinders, a escaladat cea mai înaltă culme de pe insulă pentru a privi reţeaua de ape din jur, moment în care privirea i-a fost atrasă de un ochi de apă de culoare roz.

În total, în lume există opt lacuri roz demne de notat, jumătate dintre acestea fiind în Australia: Lacul Retba (Senegal), Laguna Hutt (Australia), Lacul Roz (Australia), Lacul Hillier (Australia), Salina de Torrevieja (Spania), Dusty Lake Rose (Canada), Masazirgol (Azerbaidjan) şi Quairading Pink Lake (Australia).