Codul bunelor maniere la restaurant

Bunul simț și educația trebuiesc demostrate oriunde ai merge. Cu siguranță nu vrei ca imaginea ta să fie asociată cu cea a unei needucate și vrei să lași mereu cea mai bună impresie și locul unui frumos „Bună ziua" peste tot pe unde mergi.

25 sept. 2018, 09:12
Codul bunelor maniere la restaurant

Dacă ești o femeie de afaceri și iei destul de des masa în oraș sau iubitul tău are obiceiul de te scoate la cină în oraș, iată care este codul bunelor maniere oferit de mireasa-perfecta.ro de care trebuie să ții cont în această privință.

Regula numărul 1: Cine intră și cine iese primul

Dacă ești însoțită de un bărbat, chiar dacă te aștepți ca acesta să te lase pe tine prima, atunci când vine vorba de restaurante este exact invers, el este primul care va intra și tot el este cel care merge înaintea ta.

În momentul când părăsiți restaurantul este exact invers. Bărbatul trebuie să îți deschidă și să țină ușa pentru a te lăsa să ieși, după care te va urma și el.

Regula numărul 2: Cum trebuie să te comporți la masă

Cum comanzi?

Dacă sunteți mai multe persoane, indicat ar fi să te iei după preferințele lor, asta dacă își aleg ceva mai puțin sofisticat, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să tot aștepte după tine să termini pentru a putea comanda următorul fel sau pentru a putea părăsi localul.

Cum folosești tacâmurile?

Mereu vei începe să le iei din exterior spre interior în ordinea felurilor servite și niciodată nu le vei așeza pe masă, ci pe farfurie. Cuțitul și furculița trebuiesc așezate mereu împreună pe diagonala farfuriei din stânga spre dreapta.

Cum folosești șervețelul?

Odată ce l-ai luat de pe masă, acesta trebuie așezat în poală și nu la gât, acest lucru nu se mai practică de foarte multă vreme. Dacă ești nevoită să pleci înainte de a termina de mâncat, așează șervețelul pe scaun pentru a-i da de înțeles ospătarului că nu te mai întorci, iar dacă ai terminat de mâncat îl vei așeza în partea stângă a farfuriei și nu pe ea.

Cum mănânci?

Mâncarea trebuie tăiată mereu în bucățele mici, asta în cazul în care nu mănânci o tocănită sau o ciorbă. Dacă faci pauze între înghițituri, tacâmurile este indicat să le așezi în forma de „X” pe farfurie iar astfel ospătarul va ști că înca nu ai terminat.

Este limpede ca apa că nu trebuie să vorbești în timp ce mesteci, numeni nu este curios să vadă cum arată  felul comandat de tine odată ce este mestecat.

Dacă vei comanda supă, încearcă să nu faci zgomot atunci când sorbești din lingură.

Dacă nu mai vrei să fii servită cu băutură, să nu așezi mâna deasupra paharului atunci când chelnerul se pregătește să mai toarne, pur și simplu spune-i acest lucru și niciodată nu-l ține în mână când mai ești servită.

Alte reguli importante de care ar trebui să ții cont:

Mulțumește

Trebuie să mulțumești mereu ospătarului pentru fiecare fel de mâncare servit și pentru băturură.

Fii silențioasă

Nu vorbi cu voce tare și nu te „sparge de râs”. Nimeni din restaurant nu este curios să afle ce mai e nou în viața ta iar dacă vei râde răsunător îi vei putea deranja pe restul oamenilor.

Nu ține coatele pe masă

Nimic nu arată mai urât și mai lipsit de educație decât acest gest.

Nu exagera cu băutura

Este dizgrațios ca o femeie să consume mai mult alcool decât bărbatul sau să exagereze cu băutura. Cu siguranță nu vei mai părea o adevărată „lady” dacă te vei lua la „întrecere”.