Comisia Europeană propune obligativitatea cărţilor de identitate biometrice. România, primul loc la falsificări

Publicat: Marţi, 17 Aprilie 2018 20:41 // Actualizat: Marţi, 17 Aprilie 2018 23:10 // Sursa: romaniatv.net

Comisia Europeană propune obligativitatea introducerii datelor biometrice pe cărţile de identitate din Uniunea Europeană, pentru evitarea folosirii documentelor false de către infractori de drept comun şi de terorişti. România ocupă primul loc în clasamentul falsificărilor de acte de identitate.

"Comisia Europeană propune îmbunătăţirea elementelor de securitate ale cărţilor de identitate ale cetăţenilor UE (...). În contextul în care aproximativ 80 de milioane de europeni nu au cărţi de identitate care să poată fi scanate deoarece nu au elemente biometrice de identificare, obiectivul este blocarea utilizării documentelor false de către terorişti şi infractori de drept comun pentru a ajunge din state extracomunitare în spaţiul UE", anunţă Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Date furnizate de Agenţia UE pentru protecţia frontierelor (Frontex) arată că România ocupă primul loc la capitolul documente de identitate falsificate, potrivit site-ului agenţiei ANSA. Pe locurile următoare se situează Italia şi Grecia.

Printre măsurile propuse de Comisia Europeană se numără adoptarea unor standarde comune de securitate la nivel comunitar şi "obligativitatea transpunerii datelor biometrice pe cardurile de identitate", adică a amprentelor şi imaginilor faciale.

"La șase luni după ce a prezentat, în octombrie 2017, pachetul antiterorism, Comisia propune o serie de măsuri care au următoarele obiective:

  • întărirea securității cărților de identitate și reducerea fraudării documentelor;
  • asigurarea accesului autorităților de aplicare a legii și al celor judiciare la probe electronice și la informații financiare;
  • impunerea de noi restricții asupra accesului teroriștilor la precursorii de explozivi și consolidarea controalelor asupra importului și exportului de arme de foc", se arată în comunicatul CE.

În document, se mai precizează că propunerile prezentate "ar trebui să fie adoptate de colegiuitori în regim de urgență, astfel încât cetățenii UE să trăiască într-un climat de siguranță și mai puternic".

Îmbunătățirea elementelor de securitate ale cărților de identitate

Comisia Europeană propune îmbunătățirea elementelor de securitate cu care sunt prevăzute cărțile de identitate ale cetățenilor UE și documentele de ședere ale membrilor de familie ai acestora din afara UE.

Măsurile aprobate:

  • stabilirea unor standarde comune de securitate în întreaga UE în conformitate cu standardele minime de securitate stabilite de OACI;

  • instituirea obligativității datelor biometrice în cazul țărilor care eliberează cărți de identitate: de acum înainte, cărțile de identitate ale cetățenilor UE (în vârstă de peste 12 ani) și documentele de ședere ale membrilor de familie ai acestora din afara UE vor include date biometrice, și anume amprente digitale și imagini faciale care vor fi stocate pe cipul documentului. Această măsură va fi însoțită de garanții mai stricte cu privire la acordarea accesului la elementele biometrice;

  • punerea în aplicare a unui proces ambițios de eliminare treptată a documentelor neconforme: noile norme prevăd o eliminare relativ rapidă, dar treptată, a documentelor neconforme la expirarea valabilității acestora sau cel târziu în termen de cinci ani și, respectiv, de doi ani în cazul celor mai puțin sigure (care nu pot fi citite automat).

Propunerea de regulament nu prevede introducerea unor cărți de identitate obligatorii pe întregul teritoriu al UE, ci modernizarea elementelor de securitate ale documentelor existente. Statele membre vor avea deplina libertate de decizie în ceea ce privește reglementarea celorlalte aspecte legate de concepția cărților naționale de identitate. Prin introducerea acestor standarde îmbunătățite, propunerea urmează o abordare similară celei deja aplicate de UE cu privire la elementele de securitate ale pașapoartelor.

5 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 apr 06:19
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
ERA CU ROSU SI CU ALBASTRU SPRE MOV:
18 apr 05:57
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
E GREU SI CU FRACTURILE DE MAINI SAU DE PICIOARE:CNV ERA LA DR CU O MANA SI UN PICIOR CIUNTIT DE LA UN ACCIDENT DE TRAMVAI:
18 apr 05:46
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
DE OBICEI CAND UM OM VB F DES DESPRE CEVA SAU DESPRE CNV SI SE SI GANDESTE LA ACEA PERSOANA SAU LA ACEL LUCRU; O BOALA;DE EXEMPLU- ORI II ESTE TEAMA SA NU SE IMBOLNAVEASCA SI ACEASTA TEAMA IL STAPANESTE SI DEVINE OBSESIE; ORI A FOST VICTIMIZAT DIN CAUZA UNEI BOLI SAU PRESUPUSE BOLI SI INCEARCA SA SE APERE SI SA-SI VINDECE RANILE; ORI ARE FOBIE FATA DE PERSOANELE BOLNAVE SI ATUNCI CAUTA SA LE ELIMINE DIN JURUL LUI SAU SA LE PUNA LA ZID CUMVA ORI LUCREAZA IN DOMENIU SI-L STUDIAZA SI ATUNCI INCEARCA SA IA DECIZII PE MARGINEA ACESTUI SUBIECT;FIE TOATE LA UN LOC SAU DOUA-TREI DINTRE ELE:
18 apr 05:35
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
GERMANIA NU E NICI IN CER NICI ALTERRA CUM AU SPALAT UNII CREIERELE CA SA NE SCOATA NEBUNI-AU FACUT PRODUSE CU NUME GEN PARADISO ;ALTERRA; COMENTARII DE ACEST GEN::::E MAI VAI DE CAPUL EI DECAT ROMANIA:::MULT MAI VAI DE CAPUL EI::::
18 apr 04:45
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
INTRA CINEVA DE PE O PAGINA SMARTADSERVER:FACEBOOK:COM:::LOADUSEXELATOR:COM NU CRED CA SUNT SERVICIILE-LA DOCTOR ZICEAU WIR SCHICKEN ES ZU::::::
1
EUR
4.7081
RON
24 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H