Consiliul de Securitate al ONU, ŞOCAT de atacurile împotriva civililor în Siria

Consiliul de Securitate al ONU s-a declarat joi șocat de atacurile întreprinse împotriva civililor și a instalațiilor medicale în Siria și a avertizat că acestea ar putea constitui crime de război, relatează AFP.

13 mai 2016, 07:29
Consiliul de Securitate al ONU, ŞOCAT de atacurile împotriva civililor în Siria

Susținut de către Rusia, aliată a regimului sirian, Consiliul de Securitate a publicat un comunicat înainte de o reuniune crucială, ce va avea loc marți la Viena, a celor 17 țări din Grupul Internațional de Sprijin pentru Siria (GISS), coprezidat de Rusia și SUA.

Cei 15 membri ai Consiliului ”sunt șocați de recentele atacuri din Siria întreprinse asupra civililor și bunurilor civile, inclusiv a instalațiilor medicale, precum și de toate atacurile întreprinse fără discriminare, și au subliniat că aceste acțiuni ar putea constitui crime de război”, potrivit comunicatului.

Consiliul a insistat îndeosebi asupra ”obligației de a se face distincția între populația civilă și combatanți, precum și asupra interdicției de a întreprinde atacuri la întâmplare și atacuri împotriva civililor și a bunurilor civile”.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), aproape 330 de civili au fost uciși în bombardamentele din Alep în perioada 22 aprilie — 5 mai.

Pe 28 aprilie, bombardarea unui spital susținut de către organizația Medici fără Frontiere (MSF) s-a soldat cu circa treizeci de morți. Atacul întreprins asupra unei tabere de persoane strămutate la frontiera turcă s-a soldat săptămâna trecută cu 28 de morți, inclusiv femei și copii.

Potrivit Reuters, organizația neguvernamentală Amnesty International a afirmat la rândul său vineri că s-ar putea ca grupări insurgente siriene să fi comis crime de război în bombardamentele lor puternice împotriva unei zone sub control kurd din orașul Alep, situat în nordul Siriei.

Amnesty a precizat că a strâns dovezi privind uciderea a zeci de civili în atacuri comise fără discriminare asupra cartierului Sheikh Maqsoud, din fostul centru comercial al Siriei, care este divizat în mare parte între guvern și rebeli.

Războiul din Siria, în care s-au înregistrat peste 270.000 de morți, a determinat refugierea mai multor milioane de persoane de la începutul său în martie 2011, provocând un dezastru umanitar care a ajuns la porțile Europei.

GISS a fost înființat în toamna lui 2015 la Viena și este format din 17 țări și trei organizații multilaterale, susținute de către opoziția siriană și regimul de la Damasc. Grupul este coprezidat de Rusia și SUA și din el fac parte, de asemenea, Iranul, Arabia Saudită și puterile europene.