CONSULTĂRI la Cotroceni, Oprea: UNPR îl sprijină pe Klaus Iohannis: „Susţinem alegeri anticipate”

Consultările de la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou Guvern continuă şi astăzi. Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat la finalul întâlnirii cu Klaus Iohannis că UNPR îl susţine pe şeful statului în alegerea unui nou premier şi că este de acord cu alegerile anticipate sau cu "orice formulă" aleasă de acesta.

06 nov. 2015, 06:46

UPDATE ora 11.40 Întâlnirea reprezentanţilor UNPR cu Klaus Iohannis a durat aproximativ 10 minute. Gabriel Oprea a declarat că UNPR îl sprijină pe şeful statului, aşa cum a făcut-o de fiecare dată.

UNPR îl sprijină pe Klaus iohannis, I-am transmis şefului statului întreaga disponibilitate în desemnarea premierului, în desemnarea viitorului Guvern. În tot ceea ce priveşte suntem total de acord şi susţinem alegerile anticipate sau orice formulă pe care preşedintele o va dori după consultări. Mă refer la prim-ministru, la formula de Guvern. Mă refer la tehnocraţi.

UNPR, prin parlamentarii săi, susţine stabilitatea României. România este o ţară sigură, o ţară care generează stabilitate şi aşa trebuie să rămână. Trebuie să ascultăm partidele democratice, glasul străzii. Este normal să îl sprijinim pe preşedintele României, care este ales de români„, a spus Gabriel Oprea.

UPDATE ora 11:30 Reprezentanţii UNPR au ajuns la Cotroceni pentru consultări. Din delegaţie fac parte Gabriel Oprea, Haralambie Voichiţoiu, Neculai Onţanu, Ion Toma şi Simona Man. Klaus Iohannis este însoţit de consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Andrei Muraru şi Laurentiu Ştefan.

Consultările de la Palatul Cotroceni au început vineri, la ora 11:30, când Klaus Iohannis a primit delegaţia UNPR. De la ora 12:30 urmează să discute cu şeful statului şi reprezentanţii ALDE.

UNPR s-a pronuntat, în declaraţiile publice, în favoarea continuării guvernării alături de PSD şi de ALDE, în actuala coaliţie, însă fără prezenţa lui Gabriel Oprea în Guvern. ALDE nu a prezentat un mandat clar, însă copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat împotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmând că acestea ar „paraliza” instituţiile statului.

EuroActiv: Fostul comisar european, Dacian Cioloş, va fi NOUL PREMIER. Acesta se va întâlni cu Iohannis

Preşedintele României Klaus Iohannis se va întâlni, vineri, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 13.30, cu reprezentanți ai societății civile, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În primele ore de după anunţul oficial au fost transmise câteva sute de mailuri, atât de la ONG-uri, cât şi de la persoane care se prezentau a fi „protestatari”, în care se cerea prezenţa la consultările de vineri.

Şeful statului s-a consultat, joi, cu reprezentanții PSD, PNL, UDMR și cei din grupul minorităților naționale pentru găsirea unei soluții de ieșire din criza politică generată de demisia prim-ministrului Victor Ponta.

Propunerile PSD

Social-democrații au propus ca, într-o primă etapă, să fie stabilit un pachet de obiective care trebuie atinse în perioada care vine, urmând ca, odată ce acest pachet ar fi agreat de partidele parlamentare, să urmeze discuția pentru desemnarea unui prim-ministru.

Vreau să plecăm de la altceva, nu să plecăm de la a nominaliza o persoană care să umble și să bată la ușa fiecărui partid și să ceară sprijin politic, să-și încropească un program de guvernare și să stăm toți cu emoții dacă trece sau nu trece în Parlament și să venim din nou să prelungim criza. Dimpotrivă, vreau să facem acest pachet de obiective politice, care să fie baza răspunsului principal la marile întrebări care vin din societate”, a declarat președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, la finalul consultărilor cu șeful statului.

Citeşte şi: CONSULTĂRI la Cotroceni: Liviu Dragnea propune o nouă rundă de discuţii UPDATE

Propunerile PNL

Liberalii nu au făcut nicio propunere de prim-ministru la consultările cu Iohannis, copreședintele Alina Gorghiu reafirmând că PNL susține organizarea de alegeri parlamentare anticipate. La finalul consultărilor de la Cotroceni, copreședintele liberalilor Vasile Blaga a indicat că, după câștigarea alegerilor, PNL îl va propune premier pe Cătălin Predoiu.

Citeşte şi: PNL, după CONSULTĂRILE cu Iohannis: Nu putem să OPTĂM decât pentru DIZOLVAREA PARLAMENTULUI şi ANTICIPATE

Propunerile UDMR

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea a propus la consultările cu Iohannis crearea unui guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen.

„Noi propunem declanșarea de alegeri anticipate, dacă se poate găsi o soluție constituțională și legală pentru a declanșa alegeri anticipate, alegeri înainte de termen cu un guvern de tehnocrați, condus de un om care are libertatea de a-și alege miniștrii, nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii conduși de un om tehnocrat și cu un mandat foarte clar: bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare și pregătirea alegerilor de anul viitor”, a spus Kelemen Hunor.

Citeşte şi: UDMR cere un GUVERN TEHNOCRAT şi ALEGERI ANTICIPATE, după NEGOCIERILE cu Iohannis. UPDATE

Propunerile Grupului Minorităţilor naţionale

Liderul deputaților minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a declarat că majoritatea colegilor săi susțin că organizarea de alegeri anticipate nu ar fi o soluție, el arătând că atât un guvern de uniune națională, cât și un executiv tehnocrat sunt echivalente din punct de vedere al eficienței.

El a arătat că în majoritate deputații minorităților naționale susțin că alegerile anticipate nu reprezintă o soluție. Liderul grupului a precizat că minoritățile naționale nu au nimic împotriva unui guvern de tehnocrați sau de uniune națională.

Citeşte şi: Grupul Minorităţilor naţionale a cerut un guvern tehnocrat sau de uniune naţională la consultările cu Iohannis