Controale în şase cluburi din Bucureşti, după incendiul din Bamboo. ISU a găsit mai multe nereguli

Peste 160 de cluburi din țară au fost verificate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de echipe mixte alcătuite din pompieri și reprezentanți ai structurilor MAI, fiind aplicate 118 amenzi în valoare de peste 200.000 de lei.

RomaniaTV.net
22 ian. 2017, 06:57
Controale în şase cluburi din Bucureşti, după incendiul din Bamboo. ISU a găsit mai multe nereguli

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au făcut verificări, sâmbătă noaptea, în şase cluburi din Bucureşti, constatând mai multe nereguli pentru care au fost date sancţiuni. Acţiuni similare au avut loc şi în alte oraşe. Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, a spus că neregulile constatate nu sunt de natură să determine suspendarea activităţii respectivelor cluburi.

Potrivit news.ro, acţiuni similare au avut loc şi în alte oraşe din ţară, iar controalele vor continua.

”Pentru asigurarea continuității acțiunilor preventive, din dispoziția ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, în cursul acestei nopți, pompierii, alături de reprezentanți ai structurilor MAI, constituiți în echipe mixte, au derulat controale și verificări la imobilele în care se desfășoară activități cu public numeros”, precizează IGSU.

Potrivit sursei citate, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, s-au executat 162 de controale la operatori economici din categoria cluburi și discoteci, fiind aplicate 118 amenzi, în cuantum de 203.000 lei, pentru nerespectarea reglementărilor pe linia apărării împotriva incendiilor.

Principalele aspecte urmărite în teren de către inspectorii de prevenire au vizat: exploatarea instalațiilor electrice, funcționarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcționarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucționarea căilor de evacuare, instructajul angajaților, obținerea autorizației de securitate la incendiu și existența planurilor de evacuare în caz de incendiu.

Totodată, cu prilejul controalelor executate a fost depistat un caz de încălcare gravă a cerinței de securitate la incendiu, situație care a generat aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor la un operator economic din comuna Brănești, județul Gorj. Inspectorii din teren au constatat faptul că a fost depășit numărul maxim de utilizatori cu mai mult de 10% din valoarea de referință, fapt ce a impus, conform prevederilor legale în vigoare, oprirea funcționării acestuia, menționează IGSU.

Concomitent cu activitățile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităților operative de intervenție au efectuat 171 de acțiuni de recunoaștere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenție în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

De asemenea, din ordinul ministrului Afacerilor Interne, în perioada următoare, activitățile preventive vor fi intensificate, astfel încât siguranța celor care frecventează astfel de locuri să fie asigurată, iar obligațiile legale ale beneficiarilor să fie respectate.

Ultima acțiune preventivă de amploare, derulată la nivel național, care a vizat imobilele în care funcționează cluburi și discoteci, a avut loc pe 11 și 12 noiembrie anul trecut. În cele două zile au fost controlați 448 de operatori economici, fiind aplicate 405 amenzi, în cuantum de peste 788.000 lei, iar două localuri din municipiul Brașov au fost închise din cauza depășirii numărului maxim de utilizatori, potrivit IGSU.

Controalele la imobilele care desfăşoară activităţi cu public numeros vor fi intensificate începând de sâmbătă seară şi vor fi făcute verificări în ceea ce priveşte aplicarea legii în acest domeniu, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Potrivit acesteia, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a dispus ca, începând de sâmbătă seară să fie intensificare controalele la toate imobilele în care sunt desfăşurate activităţi cu public numeros.

Decizia a fost luată după ce, vineri noaptea, un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineață, la clubul Bamboo din Capitală. Peste 260 de pompieri au intervenit, timp de peste șase ore, pentru stingerea incendiului. La club au rămas pentru supraveghere șase autospeciale de stingere, o mașină de descarcerare și o ambulanță SMURD. Un număr de 44 de persoane au fost transportate sau au ajuns pe cont propriu la spital, dintre care doar 5 mai sunt internate. Niciuna dintre persoanele care mai sunt internate nu prezintă arsuri.