Corina Şuteu, despre ordonanţa privind cinematografia: Creatorii din cinematografie lucrează, într-o mare măsură, în ciuda sistemului

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, consideră că ideea potrivit căreia reforma din domeniul cinematografiei ar fi "subsumată unor interese de grup" este o calomnie și spune că nu apără interese, ci principii.

30 aug. 2016, 08:35
Corina Şuteu, despre ordonanţa privind cinematografia: Creatorii din cinematografie lucrează, într-o mare măsură, în ciuda sistemului

„Ca ministru al Culturii, cu o lungă experiență în domeniul cultural, consider că acțiunea mea este întotdeauna orientată către progresul structural și creativ al domeniilor pe care le slujesc. Ideea că acțiunea reformatoare pe care o întreprind în acest moment este subsumată unor interese de grup este pur și simplu o calomnie. Personal, ca actor determinat și activ al mediului cultural de mai bine de 20 de ani, cred că reformele în cultură necesită o atitudine responsabilă în primul rând față de actul artistic și față de creator. Nu apăr interese, apăr principii!”, a scris Șuteu pe pagina sa de Facebook.

În opinia ministrului Culturii, „reducerea discrepanței între calitatea cinematografiei din România și instrumentele instituționale, administrative și legislative pe care aceasta le are astăzi la dispoziție” și „reașezarea cinematografiei ca artă prioritară cu potențial economic major, dar și cu potențial de vizibilitate extrem de important, ca vector de imagine pentru cultura română în ansamblul ei”, reprezintă „urgență culturală absolută”.

„Consider că, în acest moment, (…) creatorii din cinematografie lucrează, într-o mare măsură, în ciuda sistemului și nu susținuți de el. Este o urgență ca această situație să fie reparată. Viziunea pe care o am ca ministru este că industria cinematografică trebuie să-și amelioreze capacitatea de producție, capacitatea de exploatare a filmului pe plan național și internațional, capacitatea de dezvoltare a resursei umane competente, să încurajeze producătorii și realizatorii aflați la debut și să lanseze un proces consecvent de educație pentru filmul românesc și european. Toate aceste elemente reprezintă o urgență culturală, care, dacă nu se va concretiza imediat, va adânci și mai grav disfuncționalitățile deja existente și va aduce prejudicii de imagine și de funcționare pentru domeniul cinematografiei din România, în raport cu contextul internațional al acestei industrii de importanță strategică”, apreciază Șuteu.

În ceea ce privește consultarea în elaborarea Ordonanței de Urgență cu privire la completarea și modificarea OG 39/2005 privind cinematografia, ministrul susține că „prezentul text al ordonanței este rezultatul unor consultări ample”, pe care le-a inițiat și patronat, dar rolul de experți ai domeniului a revenit grupurilor de lucru dedicate subiectului.

„Consultările au început la sfârșitul lunii februarie, prin crearea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Culturii, continuate cu consultări informale cu grupuri specializate din toate domeniile industriei cinematografice, cu sugerarea unui text simplificat propus pentru legea de abilitare și discutat în ambele comisii de cultură ale Parlamentului. Textul propus pentru legea de abilitare a fost ulterior susținut de 70 de cineaști, dintre cei mai reprezentativi ai noului val. În 2 august a avut loc o audire publică bazată pe principiile pe care doream să le promovăm printr-un text legislativ. La această audiere publică, grupul de lucru și toți participanții prezenți au fost extrem de activi, exprimându-și punctele de vedere; audierea publică a fost deschisă tuturor celor interesați de subiect, motiv pentru care au participat peste 100 de persoane. În urma audierii a fost realizată o amendare a Ordonanței 39 prin OUG, de asemenea supusă dezbaterii publice în data de 25 august (cu toate că OUG-urile nu trebuie supuse dezbaterii publice). Toate cele de mai sus reflectă un proces consultativ, transparent și orientat în favoarea calității decizionale”, afirmă Șuteu, menționând că „CNC-ul a fost invitat la toate fazele consultării”.

Potrivit ministrului, „în acest moment, toate observațiile, făcute pe textul OUG, sunt studiate pentru a putea fi integrate constructiv în textul existent”.