Presa străină: România ar urma să primească 7.000 de REFUGIAŢI, dar poate găzdui de patru ori mai puţin

CRIZA IMIGRANŢILOR. Un plan de urgență al Uniunii Europene ar prevede redistribuirea între statele membre prin cote obligatorii a circa 160.000 de refugiați, dintre care România ar urma să preia 7.000, scrie joi publicația britanică Daily Mail. Din păcate, ţara noastră este pregătită să preia doar 1.700 de refugiaţi.

03 sept. 2015, 17:11

România nu scapă, deci, de cotele obligatorii de imigranţi care vor fi distribuiţi în ţări din Uniunea Europeană. În aceeași zi, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au anunțat că vor solicita oficial din nou instituțiilor europene instituirea unui mecanism de repartizare a imigranților ilegali prin cote obligatorii, deși acest principiu a mai fost propus în primăvară, dar nu a putut fi adoptat mai ales din cauza opoziției unor state est-europene, potrivit Daily Mail, citată de Agerpres.

Citeşte şi Un REFUGIAT ÎN ROMÂNIA primeşte hrană de 3 lei pe zi. Are dreptul la 60 de bani pentru alte cheltuieli

Drept urmare, la Consiliul European din luna iunie s-a optat pentru o redistribuire ‘voluntară’ a 60.000 de refugiați în următorii doi ani, dar până în prezent statele membre și-au manifestat disponibilitatea de a prelua în total doar 32.256.

La fel cum a fost formulată și inițiativa precedentă, conform Daily Mail cotele de refugiați vor fi calculate printr-un algoritm ce va avea în vedere PIB-ul fiecărei țări, populația ei, rata șomajului și numărul de refugiați deja găzduiți.

Cota de primire a României a fost mărită

În cazul României, dacă în acea propunere cota obligatorie ar fi fost de 2.362 de refugiați, conform noii inițiative prezentate de publicația britanică acum România ar urma să fie obligată să preia 6.937 de refugiați, respectiv 4,33% din cei 160.000.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Merkel şi Hollande cer UE să impună cote obligatorii de refugiaţi

Conform noii scheme, Germania și Franța ar urma să preia cei mai mulți refugiați, 34.077 și respectiv 26.215, în timp ce Ungaria, Italia și Grecia vor fi scutite, întrucât adăpostesc deja un număr mare de imigranți ilegali, ele urmând să furnizeze refugiați celorlalte state dacă un astfel de mecanism al cotelor obligatorii va fi instituit. Scutite ar fi de asemenea Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, întrucât tratatele europene le permit aplicarea opțională a deciziilor comunitare ce țin de domeniul Justiție și Afaceri Interne.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Viktor Orban: Afluxul de imigranţi ameninţă identitatea creştină a Europei

Potrivit presei, șefii de guvern din statele Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Polonia) își vor reafirma la reuniunea lor ce se va desfășura vineri, la Praga, opoziția față de ideea cotelor obligatorii de refugiați. Conform unei surse europene neprecizate, citate tot joi de agenția Reuters, statele est-europene care se opun cotelor obligatorii de refugiați ar putea fi la rândul lor exceptate de la aplicarea cotelor obligatorii dacă vor accepta propunerea alternativă de a contribui financiar la găzduirea refugiaților în alte state.