Cum să îţi îmbunătăţeşti relaţiile la locul de muncă în funcţie de ce tip de angajat eşti

Există 9 categorii de angajaţi. În funcţie de caracteristicile fiecăruia, vezi unde te situezi şi acţionează.

RomaniaTV.net
17 sept. 2014, 13:46
Cum să îţi îmbunătăţeşti relaţiile la locul de muncă în funcţie de ce tip de angajat eşti

1. Angajatul sfatuitor

Ganditorul practic reactioneaza in forma la problemele celor din jur si le rezolva. Incepe intotdeauna cu intrebarea” Ce e de facut?”, desi nu vrea neaparat sa fie persoana care pune lucrurile in miscare. Este permanent in cautare de informatii, acorda atentie deosebita micilor detalii, pentru ca acestea il ajuta sa dea cele mai bune sfaturi. Uneori este exigent, tine la parerile sale si are standarde foarte inalte. Oamenii vin la el sa ii ceara sfaturi tocmai pentru ca este foarte increzator in intuitia sa. Este dependent de relatia interumana si ii place sa dea mereu sfaturi. Nu se lasa tulburat de situatiile dificile si intoarce provocarile primite pe toate partile. Obisnuieste sa puna foarte multe intrebari si este intrigat de problemele si vietile celor din jur. Analizeaza cu atentie lucrurile asemanatoare si alege de cele mai multe ori cea mai buna varianta. Se consulta cu alti experti si le respecta parerile. Nu il ingrijoreaza viitorul intrucat este intr-o continua cautare de solutii. Nu se simte niciodata incurcat, are intotdeauna idei si cauta solutii. Merge mereu la tinta si nu isi prezinta doar ideile ci le ofera celorlalti drept solutii. Exista situatii cand se neglijeaza in favoarea apropiatilor.

Sfatuitorul poate fi un manager de succes. Pentru a nu da gres, fiind considerat un expert, trebuie sa respecte cativa pasi. Trebuie sa ii determine pe ceilalti sa aiba incredere in recomandarile sale. Daca nu este incurajat trebuie sa se incurajeze singur. Trebuie sa fie ferm pentru a tine lucrurile in miscare, sa se asigure mereu ca merge in directia care trebuie si sa nu fie intotdeauna atent doar la progres. Pragmatismul si fermitatea fac lucrurile sa avanseze. Este important sa tina cont si de sansa celorlalti de a-si valorifica propria creativitate. O solutie buna este sa devina expert in produsele si serviciile concurentilor, sa isi ajute potentialii clienti si sa inteleaga diferentele esentiale dintre oferta lui si a celorlalti. Daca se pregateste mereu pentru confruntari si are cate o abordare pentru fiecare confruntare, poate reusi sa fie cel mai convingator. Limitarea optiunilor celor din jur ar putea fi un avantaj, iar cu cat sunt lucrurile mai simplificate, cu atat cei din jurul lui nu ii vor face reprosuri.

2. Angajatul liant

Vede totul in jurul sau ca pe o retea de relatii si asociaza foarte des oamenii in cadrul retelei sale. Incepe intotdeauna cu intrbarea ” Pe cine mai pot asocia?”, iar la el niciodata unu plus unu nu face doi, ci mai mult. Este o persoana foarte curioasa, pune intotdeauna intrebari prin care incearca sa creeze retele unice si deosebite intre cei din jurul sau. Formeaza cat mai des grupuri si i se pare grozav sa poata asocia o persoana cu alta persoana. Construieste relatii si i se pare o provocare sa alature lucruri pentru a crea ceva maret. Cand incepe ceva sa scartaie, aduce oameni noi in echipa si ii ajuta sa evolueze. Examineaza oameni, fapte, tehnologii si produse iar apoi le combina intre ele. Cei din sfera lui sunt atrasi de el pentru ca vad un sprijin in el, un invingator, convingator.

Pentru a nu da gres, fiind fascinat de calitatile si punctele forte ale oamenilor, acesta trebuie sa faca tot posibilul sa nu strice relatiile sale cu cei din jur. Cu cat reuseste sa colectioneze informatii despre oamenii din jur, cu atat va fi mai pregatit in momentele dificile. O optiune ajutatoare este sa isi puna mereu la cale noi proiecte si planuri. Daca reuseste sa isi elibereze instinctele naturale, va reusi sa se indrepte spre noii colegi si sa se asocieze cu ei, sa isi elaboreze propriul raport preliminar despre noua sa reteta, sa gaseasca o oportunitate de a surprinde un coleg in legatura cu utilitatile retelei create de el, sa isi incordeze ” muschii gandirii posibilitatilor” si sa orienteze ideile de tipul ” ce ar fi daca” spre solutionarea problemelor existente. Nu in ultimul rand sa isi actualizeze intotdeauna platformele retelelor sale de socializare cu un continut proaspat si bogat.

3. Angajatul creator

Incepe intotdeauna prin a se intreba ” Ce inteleg?”. Este deschis la sentimentele si perspectivele altora, dar punctul sau de pornire este propria intelegere a lucrurilor. Este o persoana profunda, care are mereu nevoie de timp de gandire. Este o persoana creativa, care asteapta nerabdatoare sa aiba timp numai pentru sine. Fiind o persoana creativa, ii place sa scrie, sa picteze, sa cante si sa finalizeze proiecte sau sa faca prezentari. Cauta mereu un sens al vietii si croieste in jurul sau pentru succes.

Pentru a avea succes la locul de munca, trebuie sa invete sa aiba rabdare si sa se disciplineze pentru a descoperi noi modele. Pentru a fi cu adevarat invingator, trebuie sa isi foloseasca intelegerea modelelor pentru a le prezenta colegilor metode noi de munca. Ceea ce este important la intelegere este ca poate fi transferata de la o situatie la alta. Este responsabilitatea sa sa inteleaga care este materia prima, sa stie daca in conditiile „ceva”-ului ales de el, este un Creator iubitor de noutate sau unul iubitor de profunzime. Intotdeauna trebuie sa realizeze ceva si sa isi cunoasca publicul si echipa.

4. Angajatul compensator

Pleaca mereu de la a se intreba „Ce este de facut?” si este receptiv la modul cum lucrurile din lume sunt interdependente. Considera promisiunile pe care le face alora drept fire care il leaga si ii permite sa ia parte la succesul celorlalti. Este o persoana echilibrata, lumea sa este una morala, dar isi pierde echilibrul atunci cand oamenii nu spun adevarul. Este o persoana hotarata, previzibila si consecventa. Oamenii merg la el cand isi doresc claritate si opinii.

Pentru a avea succes la locul de munca trebuie sa isi finalizeze proiectele pentru ca e cea mai sigura cale de a le oferi celor din jur certitudine pentru ceea ce face. Trebuie sa isi afirme dragostea pentru ordine si disciplina, sa isi afirme de asemenea valorile si sa spuna clar atunci cand considera ca are de-a face cu un comportament inadecvat, ineficient sau chiar imoral. O alta metoda este sa isi ajute colegii sa gaseasca cea mai buna solutie pentru indeplinirea sarcinilor complexe. Nu in ultimul rand, acesta trebuie sa isi defineasca clar domeniul de responsabilitate.

Descopera mai multe pe feminis.ro.