Cuptor de ars ceramică din secolul IV, descoperit în Galaţi

Arheologii Muzeului de Istorie Galaţi şi studenţii de la Facultatea de Istorie a Universităţii Dunărea de Jos au descoperit un cuptor de ars ceramică din secolul IV, aproximativ anul 300, într-o zonă necercetată a unui sit arheologic din apropierea şcolii din localitatea gălăţeană Negrileşti.

15 iul. 2014, 09:10
Cuptor de ars ceramică din secolul IV, descoperit în Galaţi

Potrivit şefului echipei de cercetare a sitului, Costel Ilie, arheolog la Muzeul de Istorie Galaţi, ineditul descoperirii constă în faptul că acest cuptor se află într-un sit multistrat unde au mai fost găsite vestigii din neolitic şi epoca bronzului.

„Acest cuptor abia descoperit datează din secolul IV şi era folosit pentru arderea ceramicii. Aparţine civilizaţiei Sântana de Mureş. Este o civilizaţie care era alcătuită dintr-un amestec de populaţie băştinaşă – carpii sau dacii liberi – şi populaţiile germanice migratoare. Deşi cuptorul are cupola prăbuşită, este remarcabil de bine păstrat faţă de altele, care erau cu totul distruse. Încă nu l-am dezgropat cu totul şi aşteptăm să vedem ce surprize ne rezervă”, a declarat Costel Ilie, potrivit Agerpres.

El a precizat că în acelaşi sit a fost descoperită o vatră de ardere din epoca bronzului, precum şi o groapă de depozitare a resturilor menajere din neolitic. În această ultimă groapă au fost descoperite resturi de oase ale unor erbivore mari.

„Se atestă astfel că avem urme de locuire de 7.000 de ani. Această zonă, având păduri şi surse de apă, dar şi teren fertil agricol, a fost locuită de mii de ani şi acum avem şi dovezi”, a afirmat Ovidiu Cotoi, profesor la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi.

Localitatea Negrileşti este atestată documentar din anul 1528 dar dovezile arată că a fost locuită încă din neolitic. Arheologii speră să poată dezgropa cuptorul în condiţii de siguranţă şi să îl aducă la Galaţi. Urme de ceramică s-au descoperit din 1981, în urma ruperii malului râului Bârlad, dar abia din anul 2007 a început explorarea. În anii trecuţi au mai fost descoperite cuptoare, dar acestea erau distruse. Au fost găsite locuinţe din perioadele timpurii, precum şi un bordei medieval. Situl se află în apropierea ruinelor unui fost conac boieresc.

CITEŞTE ŞI: Descoperire ULUITOARE în adâncurile Mării Negre. Vezi ce au găsit doi scafandri în zona vechiului Port Tomis