Sorin Grindeanu: Azi înaintez Administraţiei Prezidenţiale propunerile ALDE de înlocuiri în Guvern. Reacţia lui Daniel Constantin

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, luni, că în cursul zilei va trimite Administraţiei prezidenţiale propunerile de înlocuiri de miniştri făcute de ALDE. Graţiela Gavrilescu, actualul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost propusă de ALDE în funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier, în locul lui Daniel Constantin.

RomaniaTV.net
27 mart. 2017, 08:13
Sorin Grindeanu: Azi înaintez Administraţiei Prezidenţiale propunerile ALDE de înlocuiri în Guvern. Reacţia lui Daniel Constantin

UPDATE Sorin Grindeanu a spus că, fiind un Guvern politic, a luat act de propunerile făcute de ALDE şi le va înainta Administraţiei prezidenţiale:

Cei de la ALDE ne-au anunțat de decizia politică pe care au luat-o ieri în forul de conducere. Am luat act de decizia politică, fiind un Guvern politic. Astăzi o să înaintez către Administrația Prezidențială propunerile făcute de partenerii de la ALDE„, a spus premierul, după ședința coaliției de guvernare de la Parlament

Şi vicepremierul Daniel Constantin, copreședinte al ALDE, a declarat la rândul lui, luni, că în câteva ore, cel mai probabil, premierul Sorin Grindeanu va trimite către șeful statului cererea de remaniere a sa din calitatea de membru al Guvernului.

A fost o întâlnire în care dl copreședinte Călin Popescu-Tăriceanu a prezentat decizia pe care dânsul crede că a luat-o în mod statutar în Biroul Politic de ieri. Eu mi-am spus punctul de vedere, sigur că nici nu am vrut să-i pun pe colegii de la PSD într-o postură delicată, pentru că sunt chestiuni care țin de ce se întâmplă în interiorul ALDE. Primul-ministru, dl președinte Dragnea au luat act, probabil că în orele următoare vor face cererea, dl prim-ministru va fi pus într-o situație delicată, trebuie să facă cererea de remaniere către președintele României și de înlocuire a mea din funcția de ministru și de viceprim-ministru„, a arătat Constantin, care a participat la ședința coaliției.

Vicepremierul Daniel Constantin a declarat, luni, că de la formarea coaliţiei şi a Guvernului s-a dorit ca deciziile să fie luate de Dragnea şi Tăriceanu şi că şi acum, când se pune problema retragerii sprijinului politic pentru persoana sa, Tăriceanu nu a decis fără ştirea sau acordul lui Dragnea.

Întrebat despre protocolul pe care l-a propus în coaliţie şi care prevedea ca deciziile să fie contrasemnate de Dragnea, Tăăriceanu şi el, ca lideri ai formaţiunilor componente, Constantin a răspuns: „Haideţi să fim serioşi. Este un protocol pe care l-am propus dar cred că aţi observat şi dvs. că la momentul respectiv acel protocol pe care l-am propus a derajat farte tare”.

„Se dorea încă de la începutul formării acestei coaliţii, a acestui Guvern, ca decizia să se ia de către doi oameni şi punct. Iar domnul Tăriceanu acum să nu credeţi că a luat o decizie fără să nu ştie sau fără să nu aibă acordul domnului Dragnea”, a adăugat Constantin.

El a spus că acest lucru nu înseamnă că are o problemă cu Dragnea, dimpotrivă, problema sa fiind legată de Tăriceanu, care „de fiecare dată trebuie să obţină acordul”.

El a mai arătat că i s-a reproşat faptul că a fost sau este „omul binomului” şi că este „prea tehnocrat”.

Vicepremierul Daniel Constantin a precizat, luni, că se întâlneşte în continuare cu fostul premier PSD Victor Ponta, el arătând că acest lucru nu înseamnă că are, împreună cu acesta, un proiect politic, şi a adăugat că va rămâne în ALDE.

„Chiar dacă domnul Tăriceanu a încercat să acrediteze ideea că am un alt proiect politic, acuzându-mă că m-am întâlnit cu domnul Ponta, eu ştiu că şi domnul Tăriceanu s-a întâlnit cu domnul Ponta când era prim-ministru; acum nu se mai întâlneşte, când nu mai este prim-ministru, dar asta e altă discuţie care ţine de caracter. Eu mă întâlnesc cu domnul Ponta în continuare, chiar dacă nu mai este preşedinte PSD şi premier. Asta nu înseamnă că avem un proiect politic”, a spus Constantin.

 El a precizat că rămâne în continuare în ALDE şi l-a acuzat pe co-preşedintele acestei formaţiuni, Călin Popescu Tăriceanu, de faptul că practică politica „pumnului în gură”.

„Rămân în ALDE pentru că ceea ce se întâmplă încalcă orice regulă a democraţiei, a liberalismului, cred că ceea ce face domnul Tăriceanu nu va face bine aceste formaţiuni politice. (…) Se continuă politica pumnului în gură şi a deciziilor care se iau unilateral de către domnul Tăriceanu”, a adăugat Constantin.

Liderii ALDE, reuniţi duminică după-amiază în şedinţa Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copreşedinte al formaţiunii.

Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost propusă de ALDE în funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier, în locul lui Daniel Constantin.

În funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ALDE îl propune pe Viorel Ilie.

CITEŞTE ŞAnunţul care aruncă în aer scena politică. Tăriceanu vorbeşte de o alianţă Ponta-Daniel Constantin, în fruntea unui partid naţionalist