De ce tresărim în timp ce dormim

"Cufundarea in somn" este des intalnita, iar multi dintre noi ne intrebam de ce tresarim in timp ce dormim, dupa ce patrundem intr-un somn adanc?

26 feb. 2017, 09:30
De ce tresărim în timp ce dormim

Probabil ti s-a intamplat sa visezi ca te lovesti brusc de pamant in timpul caderii de la inaltime. Cauzele acestui fenomen au fost dezbatute de-a lungul timpului de specialisti. Unii spun ca organismul transmite niste semnale de alarma despre lipsa oxigenului, altii spun ca e un fenomen normal.

Cercetatorii canadieni i-au atribuit fenomenului denumirea de spasm hipnic. Pentru unele persoane, experienta este insotita de o senzatie de sufocare. Medicii au ajuns la concluzia ca acest fenomen se produce din cauza excesului de tutun si cafea, mai ales inainte de culcare.

Alte cauze descoperite de oamenii de stiinta sunt somnul de proasta calitate (putin, la ore neadecvate etc) si administrarea anumitor medicamente, in special antidepresive.

Se pare ca atunci cand tresarim creierul confunda intrarea in starea de somn cu insuficienta si cedarea sistemului vegetativ. Atunci cand tresarim se produce un impuls electric in muschi ca sa trezeasca corpul.

Persoanele care nu se trezesc la acest impuls risca sa paralizeze in somn.

Ce este paralizia in somn?
Conform oamenilor de stiinta paralizia in timpul somnului este caracterizata de imposibilitatea de miscare in stare de constienta. Cand creierul se trezeste din starea REM corpul ramane in continuare nemiscat.

Acest fenomen este extrem de periculos, iar dereglarea poate fi urmata de narcolepsie, adica de necesitatea de a dormi foarte mult in timpul zilei. Tot legate de paralizia in somn se leaga si contractiile scurte ale muschilor in somnul de veghe sau emotiile bruste, precum furia sau teama.

Persoanele care sufera astfel de episoade pot avea halucinatii. Cercetatorii au aflat ca astfel de experiente le pot trai si oamenii cu probleme psihice.

Sursa: Revista Teo