Descoperire revoluţionară. A fost inventat un camuflaj care poate păcăli camerele cu infraroşu

Publicat: Joi, 28 Iunie 2018 10:36 // Actualizat: Joi, 28 Iunie 2018 10:36 // Sursa: romaniatv.net

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o peliculă care poate ascunde de senzorii camerelor care filmează în spectrul infraroşu căldura emanată de corpul uman.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au creat o membrană extrem de uşoară, subţire şi flexibilă, care ascunde căldura corpurilor calde, precum corpul uman, făcându-le să apară reci pe camerele cu infraroşu. Aceeaşi membrană, dar în alte condiţii, poate realiza şi viceversa - poate păcăli senzorii camerelor cu infraroşu astfel încât corpurile reci să pară calde.

Practic, cu acest material, obiectele sau oamenii pot fi ascunşi de camerele cu infraroşu care sunt folosite pentru a „vedea" prin pereţi. Cu astfel de camere pot fi deosebite obiectele şi corpurile calde de cele reci, în funcţie de temperatura măsurată.

Coskun Kocabas, cercetător la Universitatea din Manchester şi coautor al lucrării, spune că designul acestei pelicule a fost inspirat de felul în care sepiile îşi pot schimba culoarea.

Pelicula este compusă din mai multe straturi ale altor materiale: nailon, aur, polietilenă îmbinată într-un lichid compus din molecule încărcate şi grafen. Grafenul, care este folosit în mai multe straturi ale peliculei, este văzut de cercetătorii din majoritatea domeniilor ca un material-minune care este foarte bun la emiterea căldurii în formă de radiaţii.

Pelicula compusă din toate aceste materiale şi straturi îşi poate schimba proprietăţile atunci când în ecuaţie întră electricitatea. Când este supusă încărcării electrice, pelicula nu mai reflectă radiaţia electromagnetică pe care o absoarbe şi o emite.

În afară de ascunderea corpurilor calde de camerele cu infraroşu, această descoperire poate avea şi alte aplicaţii. Cercetătorii spun că, de exemplu, cu această peliculă pot fi ascunse radiaţiile sateliţilor, ceea ce ar duce spionajul cu ajutorul acestora la un alt nivel.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
camera infrarosu camuflaj termal grafen senzori infraroru depasire
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6599
RON
13 Nov
noapte 7 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H